today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρει τα κίνητρα της εποχής της κρίσης και να αυξήσει τα επιτόκια. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Η ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιδείνωσης και βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα καθώς η Ρωσία διέκοψε τις παροχές φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, απειλώντας ταυτόχρονα και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίδια μεταχείριση, εάν δεν πληρώσουν για καύσιμα σε ρούβλια.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι επίμονες πιέσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε πιο μόνιμο πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%, σηματοδοτώντας ότι το καλοκαίρι ενδέχεται να τεθεί τέλος στις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και στα πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια.

Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις αυτές, που είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8-9 Ιουνίου, περιπλέκονται από την ακραία αβεβαιότητα για τις προοπτικές καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βλάπτει την εμπιστοσύνη και εγείρει φόβους για ενεργειακές ελλείψεις.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού συμπιέζονται επίσης από τα lockdowns στην Κίνα. Η οικονομία του ευρώ των 19 εθνών αυξήθηκε 0,2% το πρώτο τρίμηνο, και ενώ πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναφέρουν ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση, βλέπουν τη δυναμική της ανάπτυξης,  μαζί με τον πληθωρισμό, να επιβραδύνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκιντό, σε δηλώσεις του χθες, ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πολύ κοντά στην κορύφωση, αν και προειδοποίησε ότι δεν θα πέσουν κάτω από το 4% αυτό το έτος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat,  βρίσκεται στην έκτη θέση της Ευρωζώνης με τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο να ανέρχεται στο 9,4%.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και τουThe Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ