today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο ThePresident: Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον δεν χωρούν ίσες αποστάσεις

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφύπνισε μόνο την Ευρώπη, αλλά ξαναζωντάνεψε και το ΝΑΤΟ», τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ στο ThePresident, και υπογραμμίζει τη σημασία των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και τη συνδρομή της Ουκρανίας σε αμυντικό υλικό. «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Δύση ανέλαβε μία άνευ προηγουμένου κοινή δράση, καθώς εκτός από τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλε, κινητοποίησε 40.000 στρατιώτες για τη στήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας, που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναπτύσσεται μία τόσο μεγάλη δύναμη, έστω και ως προληπτικό μέτρο, στην Ανατολική Ευρώπη», σημειώνει η κα Βόζεμπεργκ.

Μάλιστα δεν αποκλείει περαιτέρω εξελίξεις για την ευρωπαϊκή άμυνα τονίζοντας «οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση της ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα αυτή θα είναι μία εξέλιξη ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πατρίδα μας».

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ένα δύσκολο γείτονα η κα Βόζεμπεργκ εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν θα είναι μόνη απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, ενώ επισημαίνει τη στροφή πολλών εταίρων υπογραμμίζοντας «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία τρία χρόνια, δοθέντος ότι οι ευρωπαίοι έχουν πλέον ως συνομιλητή μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, που αναβάθμισε το διεθνές κύρος της χώρας, προωθεί μεταρρυθμίσεις, πετυχαίνει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί βασικό συνδιαμορφωτή των εξελίξεων τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ στο ThePresident και την Αγγελική Λάζου

Όλος ο Δυτικός κόσμος παρακολουθεί με δέος το ανελέητο σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τις Ρωσικές δυνάμεις, υπάρχει τρόπος απάντησης από την Ευρώπη;

Η Ε.Ε. επέβαλε εις βάρος της Ρωσίας το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ. Αποκλεισμό από το διεθνές σύστημα συναλλαγών και πληρωμών, δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό, δέσμευση περιουσιών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, απαγόρευση πρόσβασης σε τεχνολογίες αιχμής και σε κάθε τύπου ανταλλακτικά.

Οι ανωτέρω κυρώσεις οδηγούν αυτόματα τη Ρωσία σε εκτόξευση κόστους δανεισμού, έκρηξη πληθωρισμού, πάγωμα εμπορικών συναλλαγών και αδυναμία ομαλής λειτουργίας της βιομηχανίας.

Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας με πιο πρόσφατο τον οίκο Fitch, ο οποίος στην σχετική του έκθεση μιλά για κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας της Ρωσίας.

Περαιτέρω η Ευρώπη συνδράμει την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό, όμως είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εμπλακεί στρατιωτικά, δοθέντος ότι τα 21 από τα 27  κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ και τυχόν ανάμιξή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σήμαινε έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ επισημαίνει πως η προσπάθεια του προέδρου Πούτιν να διασπάσει τη Συμμαχία, δεν επετεύχθη, μπορεί αυτή η πεποίθηση να λειτουργήσει υπέρ της χώρας μας, με δεδομένη την επικίνδυνη ρητορική της Άγκυρας;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφύπνισε μόνο την Ευρώπη, αλλά ξαναζωντάνεψε και το ΝΑΤΟ.

Μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου ο ρόλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε ατονήσει, σε σημείο ο Γάλλος Πρόεδρος να το χαρακτηρίσει ως εγκεφαλικά νεκρό.

Όμως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Δύση ανέλαβε μία άνευ προηγουμένου κοινή δράση, καθώς εκτός από τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλε, κινητοποίησε 40.000 στρατιώτες για τη στήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας, που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναπτύσσεται μία τόσο μεγάλη δύναμη, έστω και ως προληπτικό μέτρο, στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι η κρισιμότητα της κατάστασης και η ανάγκη αρραγούς ενότητας του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν ένταση και διενέξεις σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και μάλιστα μεταξύ κρατών μελών του.

Επιπρόσθετα, όταν ο κόσμος βιώνει τις τραγικές συνέπειες της αναθεωρητικής πολιτικής του Πούτιν, τα περιθώρια για επίδοξους μιμητές του αναθεωρητισμού, όπως ο Ερντογάν, στενεύουν.

Στην περίπτωση που ο Ερντογάν επιχειρήσει μια αναθεωρητική κίνηση, η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της στο πεδίο;

Ο Ερντογάν είναι ένας προκλητικός και απρόβλεπτος γείτονας. Στο πλαίσιο της γνωστής του αναθεωρητικής ρητορικής, πρόσφατα έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όμως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση και δεν είναι μόνη. Απέναντι σε αυτόν τον δύσκολο γείτονα, έχουμε θωρακίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ισχύ και έχουμε επεκτείνει σημαντικά το πλέγμα των συμμαχιών μας, με κορυφαία πρωτοβουλία την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

Μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν χρειάζονταν οι αμυντικές συμφωνίες και εάν είχαν θέση οι φρεγάτες Belhara και τα μαχητικά Rafale στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε στο πλευρό της Ένωσης και προώθησε πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικό υλικό, κίνηση που επικρίθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, θεωρείτε ότι ήταν επιβεβλημένη κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού;

Σε ένα δύσκολο και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είτε θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας είτε θα είμαστε απέναντι. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη που περιφρονεί τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκει αλλαγή συνόρων, όταν έχει τόσο δύσκολους γείτονες και όταν υπάρχει το δραματικό προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μιμητές του αναθεωρητισμού στην περιοχή μας.

Το στρατιωτικό υλικό εστάλη από την Ελλάδα στην Ουκρανία στο πλαίσιο ευρωπαϊκής απόφασης, η οποία δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη, εκτός από αυτά που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.

Όμως η πατρίδα μας, ανεξάρτητα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης υπέρ της Ουκρανίας, έχει επιπλέον λόγους σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στην Ουκρανία. Εάν σήμερα δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στη Ουκρανία, πώς θα διεκδικήσουμε κι εμείς αντίστοιχη στήριξη, σε περίπτωση που αυτό – ό μη γένοιτο – χρειαστεί;

Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο της δημιουργίας του Ευρωστρατού και ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής για όλα τα κράτη μέλη;

Η βίαιη και παράλογη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να θέσει τέλος στη μακροβιότερη περίοδο ειρήνης και ευημερίας που γνώρισε η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σοκ για την Ε.Ε. ήταν μεγάλο, όμως η ουκρανική κρίση εκ του αποτελέσματος αφύπνισε και ενδυνάμωσε την Ενωμένη Ευρώπη. Όπως ακριβώς η κρίση της πανδημίας στάθηκε αφορμή για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ενωμένοι με το Ταμείο Ανάκαμψης, την κοινή προμήθεια εμβολίων και τον κοινό δανεισμό για πρώτη φορά στο όνομα της Ε.Ε., έτσι και τώρα μία άλλη κρίση μπορεί να σταθεί αφορμή για να προχωρήσουμε μπροστά.

Η Ε.Ε. έχοντας δώσει έμφαση μέχρι σήμερα μόνο στην οικονομία,  χαρακτηριζόταν εύλογα από πολλούς ως “οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος”.

Όμως οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση της ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα αυτή θα είναι μία εξέλιξη ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα βρέθηκε, ίσως για πρώτη φορά στο στόχαστρο της Ρωσίας, με ανακοινώσεις τόσο από την εκπρόσωπο του Κρεμλίνου όσο και από τη ρωσική Πρεσβεία, εκτιμάτε ότι η αλλαγή αυτή θα κοστίσει στη χώρα μας;

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν ούτε με την διπλωματική πρακτική, ούτε με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς  Ελλάδας και Ρωσίας.

Σε ό, τι αφορά στα αντίμετρα της ρωσικής πλευράς σε βάρος της Δύσης, είναι νωρίς να μιλήσουμε για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική οικονομία, μη γνωρίζοντας τη διάρκεια του πολέμου και το χρόνο άρσης των κυρώσεων.

Όμως είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι  εξαγωγές μας προς τη Ρωσία, οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες με οποιονδήποτε τρόπο στη ρωσική αγορά και σε μικρότερο βαθμό ο τουρισμός, καθώς οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία αναμενόταν να φθάσουν φέτος τα 420 εκ ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 4% των συνολικών μας τουριστικών εσόδων.

Δεν είναι πολύ πίσω ο καιρός που η Ελλάδα ήταν το αρνητικό παράδειγμα στην Ε.Ε., τι είναι εκείνο που άλλαξε και η χώρα μας εισπράττει εύσημα και υποστήριξη;

Η πατρίδα μας δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, όμως εκτός από τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις, αυτό που είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας ήταν οι άστοχοι και τυχοδιωκτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ιδίως κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία τρία χρόνια, δοθέντος ότι οι ευρωπαίοι έχουν πλέον ως συνομιλητή μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, που αναβάθμισε το διεθνές κύρος της χώρας, προωθεί μεταρρυθμίσεις, πετυχαίνει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί βασικό συνδιαμορφωτή των εξελίξεων τόσο στην ΕΕ όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινή δράση της ΕΕ μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ είχαν προηγηθεί η εξασφάλιση της υψηλότερης κατ’ αναλογία ΑΕΠ ενίσχυσης για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η υιοθέτηση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και μία σειρά σημαντικών διεθνών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση της πατρίδας μας στο ενεργειακό και το γεωπολιτικό επίπεδο.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί επίσης η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του επενδυτικού προφίλ της Ελλάδας, που επιβεβαιώνεται από τις αναβαθμίσεις εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης και από την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από εταιρείες κολοσσούς όπως η Pfizer, η Amazon, η JP Morgan, η Volkswagen, η Microsoft και η Cisco, που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Πανδημία και ενεργειακή κρίση έδειξαν πως οι ανάγκες των πολιτών, όπως και οι συμπεριφορές είναι ταυτόσημες, τι μπορεί να συνεπάγεται το παραπάνω για τους ρόλους και τις παρεμβάσεις του ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν; Μπορεί να δούμε το ευρωκοινοβούλιο από συμβουλευτικό να εξελίσσεται σε νομοθετικό;

Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση αφύπνισαν την Ενωμένη Ευρώπη και οδήγησαν σε σημαντικές αποφάσεις για την από κοινού  αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Σε ό, τι αφορά στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό συνιστά το δημοκρατικό θεμέλιο της ΕΕ, καθώς αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης.

Υπό το πρίσμα αυτό διαθέτει ένα αυξημένο πολιτικό βάρος, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων ενισχύθηκε σημαντικά και σε θεσμικό επίπεδο.

Ενώ αρχικά η Συνθήκη της Ρώμης παρείχε στο Ευρωκοινοβούλιο αρμοδιότητες αμιγώς γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αυτές εν συνεχεία αναβαθμίστηκαν, για να φθάσουμε στις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ, οι οποίες καθιέρωσαν το Κοινοβούλιο ως “συννομοθέτη”, επεκτείνοντας τη διαδικασία συναπόφασης με το Συμβούλιο στους περισσότερους τομείς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί πλέον στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας και ήδη διαθέτει μεγαλύτερη εξουσία στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών και νέες ακόμη πιο ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού η προαναφερθείσα διαδικασία συναπόφασης επεκτάθηκε σε 45 πρόσθετους τομείς νομοθετικής δράσης.

* Η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ