today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι σε περιστατικά βίας και κακοποίησης. Γράφει η Μαρία Συρεγγέλα

Η Ελλάδα υψώνει ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε περιστατικό κακοποίησης, παρενόχλησης ή ενδοοικογενειακής βίας και αυστηροποιεί τη νομοθεσία της ώστε καμία τέτοια πράξη να μην μένει ατιμώρητη.  Η πολιτεία προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων που λειτουργούν ενημερωτικά, αποτρεπτικά, αλλά και προστατευτικά για κάθε γυναίκα, ενώ και η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ, αποδεικνύοντας καθημερινά τη μηδενική ανοχή της σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Της Μαρίας Συρεγγέλα *

Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, έχοντας ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα. Το Δίκτυο περιλαμβάνει: 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που παρέχουν στα θύματα δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης και 19 Ξενώνες όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα ανήλικα παιδιά τους. Το Δίκτυο περιλαμβάνει ακόμη την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 στην οποία μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και είναι δωρεάν.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών ή τρίτων προσώπων στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ όσες και όσοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Δομών μας, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://womensos.gr/. Επίσης, στην ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/ συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν θύματα και τρίτα πρόσωπα για ενημέρωση και καταγγελίες.

Παράλληλα δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας. Προχωρήσαμε στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και στη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που παρουσιάστηκε πρόσφατα προκρίνεται, μεταξύ άλλων, ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» και για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις από όλα τα Υπουργεία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο.

Επίσης, δημιουργούμε εργαλείο εκτίμησης επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας και μελέτη για το προφίλ των θυτών, σχεδιάζουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα βίας και στηρίζουμε γυναίκες θύματα βίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, ενισχύουμε  το Δίκτυο Δομών μας. Ήδη τρία ακόμη στελέχη προστέθηκαν στο δυναμικό της Γραμμής SOS 15900.

Να αναφέρουμε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα και έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ειδικά στην περίπτωση ανηλίκων, γιατί καμία κακοποιητική πράξη δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι και ατιμώρητη. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας και οφείλουμε να ενεργήσουμε όλοι και όλες για να απαλλαγούμε από όλες τις μορφές βίας και την κακοποίησης.

* Η κα Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ