today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μ.Συρεγγέλα στο ThePresident: Βάζουμε “τέλος” στην εργασιακή βία και παρενόχληση

Πλέγμα προστασίας και ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής της βίας και παρενόχλησης στην εργασία δημιουργεί η κυβέρνηση τονίζει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στο ThePresident.

Βάζουμε “τέλος” στην εργασιακή βία και παρενόχληση, καθώς από τη μία θεσπίζουμε και διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής μίας σειράς προστατευτικών μέτρων και από την άλλη νομοθετούμε αυστηρότερες διαδικασίες και ποινές για όσους έχουν τελέσει τα συγκεκριμένα αδικήματα, αναφέρει η κα Συρεγγέλα.

Παράλληλα, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει πως για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταγγελιών, στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης προστασία του θιγόμενου προσώπου καθώς και των μαρτύρων.

Η κα Συρεγγέλα υπογραμμίζει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί “καρπό” πολύμηνης δουλειάς και διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς και εταίρους ώστε το δίχτυ προστασίας που δημιουργεί να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κας Συρεγγέλα στο ThePresident:

ΕΡ: Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Πολλές από αυτές αφορούν μάλιστα σε χώρους εργασίας. Ως αρμόδια υφυπουργός για τα θέματα ισότητας, πιστεύετε ότι η χώρα είναι “θωρακισμένη” απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά;

ΑΠ: Το παγκόσμιο κίνημα #metoo, το οποίο πριν λίγους μήνες ήρθε και στην Ελλάδα, αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης. Όχι γιατί ήρθε να αποκαλύψει ένα άγνωστο στο παρελθόν πρόβλημα, αλλά αντίθετα γιατί ήρθε να επιβεβαιώσει την μηδενική ανοχή πλέον της ελληνικής κοινωνίας σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Το ελληνικό #metoo, πρέπει ωστόσο να υπογραμμισθεί, αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίσθηκε και εξελίσσεται ταυτόχρονα με την θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι στα καταδικαστέα αυτά περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, συνέπεσε με την προώθηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, κυρώνεται η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας (ILO).

ΕΡ: Τι σημαίνει πρακτικά η κύρωση αυτής της Σύμβασης; Τι προβλέπεται σχετικά με την προστασία από τη βία και την παρενόχληση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο; 

ΑΠ: Με τη κύρωση της Σύμβασης βάζουμε “τέλος” στην εργασιακή βία και παρενόχληση, καθώς από τη μία θεσπίζουμε και διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής μίας σειράς προστατευτικών μέτρων και από την άλλη νομοθετούμε αυστηρότερες διαδικασίες και ποινές για όσους έχουν τελέσει τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σε επίπεδο πρόληψης, οι εταιρείες που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα θα είναι υποχρεωμένες να ορίζουν ένα πρόσωπο “σύνδεσμο” για θέματα βίας και παρενόχλησης, το οποίο θα είναι αρμόδιο να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους εργαζομένους γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Ενισχύουμε επίσης τις αρμοδιότητες των ιατρών εργασίας, ώστε να επιλαμβάνονται άμεσα τέτοιων περιστατικών.

Ταυτόχρονα, για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταγγελιών, στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης προστασία του θιγόμενου προσώπου καθώς και των μαρτύρων. Σε περίπτωση, δε, που δράστης είναι ο εργοδότης, προβλέπεται η άμεση επιβολή προστίμων και κυρώσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν – σε περίπτωση υποτροπής- έως και την διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

ΕΡ: Οι εργασιακές σχέσεις, ωστόσο, όπως γνωρίζετε, έχουν διάφορες μορφές στην Ελλάδα. Υπάρχει κίνδυνος τα νέα μέτρα τελικά να δημιουργήσουν προστασία δύο ταχυτήτων; 

ΑΠ: Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να διευκρινίσω αυτό το ζήτημα. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί “καρπό” πολύμηνης δουλειάς και διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς και εταίρους, οπότε δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε το δίχτυ προστασίας που δημιουργεί να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Κάθε διάταξη που αφορά το mobbing λοιπόν διαπνέεται από τη λογική ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι με το νομοσχέδιο προστατεύονται οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε έννομη σχέση (πχ μπλοκάκια, προσωπικό μέσω τρίτων, μαθητευόμενοι), ενώ παράλληλα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής, ώστε να καλύπτονται περιστατικά που συμβαίνουν όχι μόνο σε χώρους εργασίας αλλά και κατά τη διάρκεια μετακινήσεων ή επικοινωνιών που γίνονται στο πλαίσιο ή για τις ανάγκες της εργασίας.

* Η κα Μαρία Συρεγγέλα είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ