Πανεπιστήμια 2022: Η μετάβαση στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γράφει ο Σπύρος Μιχαήλ

Eurokinissi

•Επίθεση στα γραφεία του Πρύτανη του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη

09/10/2020

•Πολυτεχνείο: Προσπάθησαν να χτίσουν αυθαίρετο μέσα στο Πανεπιστήμιο

15/10/2021

•19 μολότοφ βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

15/12/2021

•Απειλές κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ: Κόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη

08/01/2022

•ΑΣΟΕΕ: Άγριος ξυλοδαρμός καθηγητή από κουκουλοφόρους μέσα σε αμφιθέατρο

11/01/2022

Αυτά μετά από ένα πρόχειρο, ολιγόλεπτο ψάξιμο στο Google.

Στην σκιά λοιπόν των 400 προσλήψεων της ΕΛ.ΑΣ. για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα δυο στρατόπεδα που βλέπουμε να ενεργούν επί του θέματος, είναι οι βάνδαλοι από την μία και οι κοινοβουλευτικοί υποστηρικτές τους από την άλλη.

Του Σπύρου Μιχαήλ *

Μερικές απαίδευτες αριστερίζουσες μάζες πολιτών και πολιτικών, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να εξευτελίσουν στα μάτια του κόσμου κάθε αγώνα που έκανε, κάνει και επιβάλλεται να κάνει, το υγιώς μαχόμενο, σκεπτόμενο και αντιδραστικό φοιτητικό κίνημα.

Το μεταπολιτευτικό ποτάμι νέων που έσυρε μαζί του τον λαό και κατάφερε να διεκδικήσει και να κερδίσει δικαιώματα που δεν είχαμε, έχει πλέον μετατραπεί σε βάλτο. Έναν βάλτο που τραβάει μέσα και καταπνίγει οποιονδήποτε πάει να σηκώσει κεφάλι και να ανασάνει λίγη δημοκρατία.

Ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μια αυτοκριτική και να αναλογιστούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Μάλλον, στο καζάνι του ασύλου, της ανομίας, των μολότοφ, των ναρκωτικών, της εκπαίδευσης και του ελεύθερου τρόπου σκέψης, πρέπει να δούμε τι είναι δημοκρατικό, τι είναι αντιδημοκρατικό, τι είναι εγκληματικό και ποια είναι η ρεαλιστική λύση του προβλήματος.

Εν έτει 2022, σε οποιαδήποτε χώρα της Δύσης, οι δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Φίλης ακριβώς έναν χρόνο πριν (14.1.21) περί αγώνων για την κατάργηση της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, θα θεωρούνταν από γραφικές έως και επικίνδυνες.

Στην «Μπανανία» που τυγχάνει να ζω τα τελευταία 27 χρόνια, οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται «ορθός αντιπολιτευτικός λόγος κατά της κυβερνητικής Χούντας».

Έχοντας λοιπόν περάσει από το ελληνικό πανεπιστήμιο για 5 συναπτά έτη, θα ήθελα να τονίσω, ότι ένας αστυνομικός στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος δεν νομίζω ότι θα δυσκόλευε την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και την ελευθερία του λόγου μεταξύ εμού και των συναδέλφων μου εντός του αμφιθεάτρου.

Σίγουρα όμως, πιστεύω ότι θα ένιωθα μια νότα ασφάλειας, αν δεν έβλεπα καθημερινά εμπόριο ναρκωτικών, ξυλοδαρμούς, κατεστραμμένη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και χαμένα εξάμηνα λόγω άσκοπων καταλήψεων για αιτήματα άσχετα με τον φοιτητικό κόσμο.

Παρά ταύτα εξακολουθώ να θεωρώ ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται μπροστά μας.

Δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε τους νόμους και τους κανόνες με τους οποίους λειτουργούν τα πανεπιστήμια που «ζηλεύουμε» στον υπόλοιπο πλανήτη.

Εκεί υπάρχει αστυνόμευση ; Υπάρχουν καταλήψεις ; Υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ; Μήπως υπάρχει καταπίεση και συστημική βία κατά των φοιτητών ; Τι γίνεται στην Ευρώπη με τις καταλήψεις και τα υπερπολύτιμα χαμένα χρόνια μας;

Θέλω να πιστεύω ότι ένα τεράστιο «Ως εδώ» πλανάται πάνω από την τριτοβάθμια-τριτοκοσμική εκπαίδευση στην πολύπαθη Ελλάδα.

Μακάρι οι αρμόδιοι να σταματήσουν τις καθυστερήσεις της υλοποίησης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Έχουμε ανάγκη την προστασία των φοιτητών και των ιδρυμάτων με τρόπο υγιή και μη παρεμβατικό. Με την διακριτικότητα που αρμόζει στο ιερό χώρο των πανεπιστημίων μας.

Έτσι η αμέριστη προσοχή όλων θα δοθεί στην ακαδημαϊκή έρευνα, στην βελτίωση του επιπέδου σπουδών και στην εξειδίκευση των φοιτητών του εκάστοτε εκπαιδευτικού τομέα. Στους πραγματικούς δηλαδή λόγους ύπαρξης των ιδρυμάτων.

Χρόνο με τον χρόνο θα αναβαθμίζεται εκθετικά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και οι νέοι θα έχουν έναν λιγότερο λόγο για να μεταναστεύσουν σε κράτη πιο προηγμένα.

Τότε θα έχουμε κάνει ένα σπουδαίο βήμα για να κρατήσουμε εδώ τους νέους, μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους, που τόσο χρειαζόμαστε.

Μακάρι να γίνουμε Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα. Ίσως έτσι καταφέρουμε να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο για τις επόμενες γενιές ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την χώρα.

 * Ο Σπύρος Μιχαήλ είναι απόφοιτος του Business Administration Department/UNIWA