Ι.Μπούγας στο ThePresident: To Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ αντιμετωπίζει τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια

Η αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια, τόσο εντός όσο και εκτός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ως σταθερή και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων διατάξεων για την εύρυθμη και κυρίως ασφαλή λειτουργία τους, υπέρ τόσο των διδασκόντων όσο και των φοιτητών. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία της αναμόρφωσης και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπως απαιτεί πλέον η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, παρά τη γνώριμη, αναχρονιστική ρητορική της αντιπολίτευσης.

Γράφει ο Ιωάννης Μπούγας*

Τα οφέλη για τα ΑΕΙ, αλλά κυρίως για τους υποψηφίους και τους φοιτητές, είναι πολλαπλά.

Πρόκειται να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις Σχολές και ως εκ τούτου να ενισχυθεί το κύρος τους και να ανέλθουν στα συστήματα διεθνούς κατάταξης των Πανεπιστημίων.

Οι μετεγγραφές των φοιτητών θα μειωθούν, εφόσον οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν ευχερέστερα στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και στο ακριβές αντικείμενο που επιθυμούν. Η εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο δε θα εξαρτάται πια από τα θέματα των εκάστοτε πανελληνίων εξετάσεων. Το πτυχίο που θα λάβουν θα μετρά στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ («campus») περιβάλλονται πια υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Συστήνονται ακόμη Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, οι οποίες θα στελεχώνονται από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με εκπαίδευση στους χώρους των ΑΕΙ. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές του κάθε ΑΕΙ για την πρόληψη της παραβατικότητας και την αντιμετώπισή της.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, κόμματα της Αριστεράς και αντίστοιχες φοιτητικές παρατάξεις αντέδρασαν χωρίς να προβάλουν επιχειρήματα, χωρίς να διευκρινίσουν πού έγκειται ο λόγος διαφωνίας τους – αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ ή στην πάταξη των φαινομένων βίας; Ποια πρόταση κομίζουν για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης;

Οι βίαιες οργανωμένες  διαδηλώσεις φοιτητών στα Προπύλαια σηματοδοτούν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην λογική του κακού παρελθόντος του, όταν έδινε μάχη να εισέλθει στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζει ότι οι καταλήψεις, το «όχι σε όλα», οι βίαιες συγκεντρώσεις στις πλατείες και τα πεζοδρόμια θα καλύψουν την απόλυτη ένδεια θέσεων και προτάσεων, θα αποτελέσουν αντίβαρο στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κατακρήμνισή του ενώπιον της κοινής γνώμης.

Δε θα τα καταφέρουν.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιτέλους προβαίνει σε ουσιαστικές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που οι πολίτες ανέμεναν πολλά χρόνια. Η πρόοδος υπερνικά πάντα την οπισθοδρόμηση.

*Ο Ιωάννης Δ. Μπούγας είναι Γ.Γ. της ΚΟ Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φωκίδας