today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μιανμάρ: Έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις προκάλεσε η επικείμενη επίσκεψη του Π/Θ της Καμπότζης στη χώρα

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν ξεκινά σήμερα μια επίσκεψη στη Μιανμάρ όπου θα έχει συνομιλίες με τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις από τους αντιπάλους της χούντας, οι οποίοι φοβούνται ότι το ταξίδι αυτό θα της προσφέρει νομιμοποίηση.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Καμπότζης είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ηγέτης στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις και ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας.

Αυτή την περίοδο η Καμπότζη έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ενός οργανισμού που ηγείται των προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση στη Μιανμάρ και τον Απρίλιο υιοθέτησε ένα ειρηνευτικό σχέδιο “συναίνεσης” πέντε σημείων.

Άλλες χώρες της ASEAN, περιλαμβανόμενης της Ινδονησίας, έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για την αποτυχία της χούντας στη Μιανμάρ να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο, εξαιτίας του οποίου έχουν προκληθεί τριβές μεταξύ των 10 μελών της οργάνωσης.

Στη Μιανμάρ οι αντίπαλοι της χούντας καταγγέλλουν ότι η επίσκεψη του Χουν Σεν αποτελεί ένδειξη στήριξης στο στρατιωτικό καθεστώς.

Στη Ντεπαγίν, περίπου 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφία του πρωθυπουργού της Καμπότζης και φώναζαν: “Χουν Σεν μην έρθεις στη Μιανμάρ. Δεν θέλουμε τον δικτάτορα Χουν Σεν”.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για διαδηλώσεις στην πόλη Μάνταλεϊ και τις περιοχές Τανινθάρι και Μονίγουα.

Σε ομιλία του την Τετάρτη ο Χουν Σεν κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ζήτησε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο της ASEAN.

“Αδελφοί στη Μιανμάρ, θέλετε η χώρα σας να βυθιστεί σε έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο ή θέλετε να επιλυθεί η κρίση;”, σχολίασε. “Το πρώτο σημείο του σχεδίου συναίνεσης είναι η υπομονή, ο τερματισμός της βίας. Αυτό τον στόχο θέλουμε να πετύχουμε”.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χουν Σεν ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο έγραψε σε μηνύματά του στο Twitter ότι, αν δεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο, στις συναντήσεις της ASEAN θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο μη πολιτικοί εκπρόσωποι από τη Μιανμάρ.

Ο Μιν Κο Νάινγκ, ακτιβιστής στη Μιανμάρ, προειδοποίησε σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Χουν Σεν θα αντιμετωπίσει διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή του, γεγονός που θα βλάψει την ASEAN.

Η Ένωση Συντονισμού Γενικής Απεργίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 260 οργανώσεις που αντιτίθενται στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, επίσης επέκρινε την επίσκεψη του Χουν Σεν, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει τους στρατιωτικούς.

Η αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Έρευνα Έμερλαϊν Γκιλ δήλωσε ότι ο Χουν Σεν θα πρέπει να ακυρώσει το ταξίδι του και “να ηγηθεί αυστηρών ενεργειών στο πλαίσιο της ASEAN προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φρικτή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στη Μιανμάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ