Η Ελλάδα τρέχει «πράσινα». Γράφει ο Γιώργος Αμυράς

Eurokinissi

Το 2022 θα είναι η χρονιά των μεγάλων περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ρηξικέλευθες τομές σε όλα τα επίπεδα.

Η απολιγνιτοποίηση τρέχει πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις ενεργειακές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο μπαίνουν οι βάσεις, ώστε να προχωρήσει η μετάβαση σε μια πράσινη και καθαρή οικονομία.

Του Γιώργου Αμυρά *

Την ίδια ώρα ξεκινά η υλοποίηση τεσσάρων σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος..

Η εμβληματική δράση «Απάτητα Βουνά», σε έξι μεγάλους ορεινούς όγκους, με την οποία θα απαγορευθεί κάθε νέα διάνοιξη δρόμου καθώς και δημιουργία τεχνητών επιφανειών, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα, που παραδίδει στις επόμενες γενιές μεγάλες εκτάσεις οικοτόπων αδιατάρακτες.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, σύμφωνα με το οποίο θα φυτευτούν 20 εκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στο παρελθόν και δεν συντελέστηκε φυσική αναδάσωση, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ενσωματώνει 36 Πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών   και χτίζει μια νέα εποχή για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων αναφορικά με τη χωροθέτηση των επιμέρους ζωνών προστασίας  στις περιοχές «Natura 2000».

Η δημιουργία εθνικού δικτύου περίθαλψης άγριων ζώων, με την ίδρυση της πρώτης Μονάδας στη Ραπεντώσα της Πεντέλης.

Παράλληλα, μεταφέρουμε τις Δασικές Υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μοντέλο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ σύντομα η χώρα θα διαθέτει αξιόπιστους δασικούς χάρτες.

Η τελευταία διετία έχει αποδείξει πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Όλοι ελπίζουμε πως μέσα στη νέα χρονιά η ανθρωπότητα θα κερδίσει οριστικά τη μάχη με την πανδημία.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι στους 30 μήνες διακυβέρνησης η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Η χώρα σημειώνει πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 καλύπτοντας την πανδημική ύφεση της προηγούμενης χρονιάς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους,  η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Το 2022 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα. Με φόντο τη νέα Ελλάδα που πρέπει και οφείλουμε να χτίσουμε. Για τους πολίτες του σήμερα και τις γενιές του αύριο.

* Ο κ. Γιώργος Αμυράς είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας