today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η post-Covid εποχή και το Περιβάλλον. Γράφει ο Γιώργος Αμυράς

Όλα δείχνουν πως τα lockdowns αποτελούν παρελθόν. Οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα. Σιγά σιγά ξημερώνει η post-Covid εποχή που φανερώνει νέα δεδομένα. Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται πώς θα φτιάξουμε αυτή την επόμενη μέρα για τη χώρα; Δεν χρειάζονται ούτε παχιά λόγια, ούτε φαντασιακές υποσχέσεις, ούτε λεφτόδεντρα.

Του Γιώργου Αμυρά *

Το αντίθετο. Απαιτείται ρεαλισμός. Υλοποίηση ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων. Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Σωστός σχεδιασμός με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να γκρεμίσει παθογένειες που φρενάρουν την πορεία της χώρας και ταλαιπωρούν τους πολίτες εδώ και δεκαετίες. Να σπάσει το «lockdown» των φόρων που επιβλήθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να χαθεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα φέρουν στη χώρα μας πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη εξαετία. Αυτό είναι το «εμβόλιο» που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να μπει σε τροχιά πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτή τη νέα εποχή που ξημερώνει το Περιβάλλον κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο επαναθεωρούν και ιεραρχούν εκ νέου τις προτεραιότητες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σωματικής και ψυχικής μας υγείας αλλά και τον βαθμό που η υγεία μας επηρεάζεται ολιστικά από την διατήρηση της φύσης.

Πώς, όμως, θα προστατεύσουμε τη φύση και θα την παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές;

Η «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει τον δρόμο:

Απολιγνιτοποίηση, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, πρόγραμμα «Εξοικονομώ», προστασία της βιοποικιλότητας, κυκλική οικονομία, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανάδειξη μονοπατιών φυσικού κάλλους

Το Περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Η πράσινη οικονομία μπορεί να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μπλε και πράσινες επενδύσεις αντικατοπτρίζει τη δυναμική του εγχειρήματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρότζεκτ «Ελλάδα 2.0». Για να φτιάξουμε την Ελλάδα του 2030.

* Ο κ. Γιώργος Αμυράς είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ