today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Συνεκτικό σχέδιο για ίσες ευκαιρίες παντού. Γράφει η Νόνη Δούνια

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, το 2021 είναι η έμφυλη βία. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες μιας σωρείας αποκαλύψεων φαινομένων κάθε μορφής παρενόχλησης (σεξουαλικής, σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής), που συνέβαιναν επί χρόνια σε πολλούς εργασιακούς, και όχι μόνο, χώρους. Ενώσαμε όλοι τις φωνές μας με τα θύματα και είπαμε «είμαι κι εγώ μαζί σου, δεν είσαι μόνος», «συνέβη και σε εμένα», «φτάνει πια». Γεννήθηκε, έτσι, το ελληνικό κίνημα «MeToo».

Της Νόνης Δούνια *

Η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε αμέσως πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όχι μόνο για την αντιμετώπιση της βίας, αλλά και για την εξάλειψη κάθε έκφανσης φυλετικής διάκρισης. Κι αυτό επειδή η ισότητα των φύλων είναι για τη Νέα Δημοκρατία αυτονόητη. Και είναι η ώρα να διασφαλιστεί με πράξεις.

Πιο πρόσφατη απόδειξη της προτεραιότητας που δίνει η Κυβέρνηση στα θέματα ισότητας είναι η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που περιλαμβάνει συνολικά  67 δράσεις, ενσωματώνοντας στοχευμένες προτάσεις, με έργα κατανεμημένα σε 17 Υπουργεία, αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Είναι ένα σχέδιο πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, με τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οργανώνεται γύρω από τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ο καθένας από τους οποίους επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη θεματική διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων. Όπως είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και στην αγορά εργασίας. Καθώς και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Εξάλλου, ήδη έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται κρίσιμες πολιτικές, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε την καθολική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών, το πρόγραμμα «Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού», που φέτος καλύπτει με voucher 163.500 παιδιά, το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιού 2 μηνών έως 2,5 ετών, την ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας, την άδεια πατρότητας 14 ημερών, την επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και στους δύο γονείς και άλλα.

Το Σχέδιο αυτό, αλλά και κάθε πολιτική, που αφορά αυτά τα θέματα, έρχεται να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, αλλά και να υπενθυμίσει το αυτονόητο: ότι οι γυναίκες δικαιούνται και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εργασία, την οικογένεια, την προσωπική τους ανάπτυξη.

Και το κάνει έμπρακτα, παρέχοντας στην εργαζόμενη μητέρα εργαλεία στήριξης, για να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να αφοσιώνεται και στη δουλειά της, ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες της και σε αυτό το πολύ σημαντικό, για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς της, κομμάτι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες είμαστε ικανές για το καθετί. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να φέρουμε σε πέρας τους πολλαπλούς μας ρόλους, με ψυχική και σωματική πίεση, με υπέρμετρες θυσίες και κάτω υπό αντίξοες συνθήκες. Αξίζουμε όλες μας να αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, χωρίς να χάσουμε κανένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Και ακριβώς αυτό θα κάνουμε.

*Η κα Νόνη Δούνια είναι Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ