today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η δύσκολη πορεία του Ερντογάν μέχρι τις εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει μέχρι τότε στην εξουσία καθώς η οικονομική κρίση που χτυπά τη χώρα αποδυναμώνει την κυβένρηση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Geopolitical Futures τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Yoneylem δείχνουν ότι η υποστήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ακολουθεί το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με διαφορά λίγο περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα. Η έρευνα του MetroPoll έδειξε μια καλύτερη εικόνα για τον Ερντογάν με 34,3 τοις εκατό για το AKP και 22,6 τοις εκατό για το CHP.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν χρίζει μικρότερης υποστήριξης από ό,τι όταν επανεξελέγη το 2018. Η αντιπολίτευση αποτελείται από Τούρκους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στην περιοχή του Μαρμαρά, η οποία περιλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι υποστηρικτές του Ερντογάν βρίσκονται στο κεντρικό Οροπέδιο της Ανατολίας.

Από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, αυτές οι δύο περιοχές κατοικήθηκαν από Τούρκους με αντίθετες πολιτικές απόψεις. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι εύποροι και κοσμοπολίτες Τούρκοι με δυτικό προσανατολισμό, ενώ οι πολίτες που κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν τη βάση των παραδοσιακών και συντηρητικών τμημάτων του πληθυσμού.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση η οποία κλονίζει την Τουρκία και ξεκίνησε το 2018 έχει σταδιακά αποδυναμώσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Ακόμα κι έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διατηρήσει την οικονομία όρθια και να παραμείνει στην εξουσία με μεταρρυθμίσεις πολιτικής, νομισματικούς ελιγμούς και πολιτικά παιχνίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ