today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Μονομαχία Ανδρουλάκη – Παπανδρέου για τον… Πράσινο Ήλιο

Το δίλημμα Τσίπρα και το άνοιγμα Μητσοτάκη

Στη μεγάλη ή μικρή διαφορά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι δυο  «μονομάχοι», Ανδρουλάκης και Παπανδρέου, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον στο φίνις της εσωκομματικής κούρσας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, που έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη για το νικητή του πρώτου γύρου, αλλά και τα στοιχήματα των book, δείχνουν ως  φαβορί τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και αουτσάιντερ τον πρώην Πρωθυπουργό.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ Ανδρουλάκη, μετά τη καθαρή στήριξη που του προσέφερε στις αρχές της εβδομάδας ο Ανδρέας Λοβέρδος  και προστίθεται στη διαφορά των 10 μονάδων του πρώτου γύρου.

 

Του Κώστα Πασίση

 

Στην Χαρ. Τρικούπη πάντως αποφεύγουν τα προγνωστικά και εστιάζουν περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα και εδώ τα σενάρια είναι δυο.

Το πρώτο, το «καλό», όπως χαρακτηρίζεται, είναι ο νέος αρχηγός να εκλεγεί με μεγάλη διαφορά που θα τον καθιστά αδιαμφισβήτητο νικητή.

Ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά  θα έχει τη δύναμη να επιβάλει τη …γραμμή και τα «θέλω» του για τη μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ, χωρίς αμφισβήτηση από το χαμένο…

Το δεύτερο είναι σενάριο-θρίλερ. Αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, επι παραδείγματι 52%-48%, το εσωκομματικό τοπίο γίνεται ομιχλώδες και το ΚΙΝΑΛ  εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Ανδρουλάκης και Παπανδρέου αναγκαστικά θα χρειαστεί να βρουν κοινό τόπο για να συνυπάρξουν ειρηνικά και να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος, που μετατρέπεται  σε μεγάλο διακύβευμα.

Η άτυπη «δυαρχία» είναι η χειρότερη πολιτική εξέλιξη, μιας και το κλίμα μεταξύ των δυο είναι συγκρουσιακό, όπως φάνηκε την τελευταία εβδομάδα.

Ο Γιωργος Παπανδρέου στην προσπάθεια του να μειώσει τη διαφορά, πόλωσε το κλίμα και αυτό πέρασε και στους οπαδούς οι οποίοι συγκρούστηκαν σκληρά στα social media.

Στην τελική ευθεία ο πρώην Πρωθυπουργός έριξε …μπουρλότο, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς περί νοθείας στις εκλογές του πρώτου γύρου, για να λάβει άμεσα την απάντηση-μήνυμα  του κ. Ανδρουλάκη.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης», τόνισε χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας τον «ΓΑΠ» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Η πολιτική ζημιά όμως έγινε και το καλό κλίμα του πρώτου γύρου χάλασε και αυτό χρεώνεται στον Γ. Παπανδρέου…

Πολιτικές «ζυμώσεις»

Το βράδυ της Κυριακής είναι κρίσιμο όχι μόνο για το ΚΙΝΑΛ αλλά και για τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην  πολιτική σκακιέρα την επόμενη ημέρα.

Αυτό προκύπτει  από την παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στα Ιωάννινα και την ομιλία Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, έθεσε από νωρίς το δίλημμα στο νέο αρχηγό, που μάλλον υποψιάζεται ποιος θα είναι…

«…δεν μπορεί να ομνύει κανείς στην δημοκρατική παράταξη και να μην παίρνει θέση ενάντια στη ΝΔ. Ή με την δημοκρατική παράταξη θα είναι ή με την Δεξιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε έναν νέο  ΣΥΡΙΖΑ «ανοιχτό χωρίς face control στις πόρτες του». και αυτό επειδή οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αποκτήσει  ακόμη κομματική ταυτότητα και παραμένουν στους …φίλους της Κουμουνδούρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του  δεν έθεσε κάποιο αντίστοιχο  δίλημμα, αλλά έκανε ένα προσεκτικό άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει της ανάδειξης νέας ηγεσίας.

«Η κυβέρνηση αναζητά προτάσεις από την αντιπολίτευση» τόνισε  ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ελπίζω να τις ακούσω από το τρίτο κόμμα της βουλής».

Όπως φαίνεται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ