today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

Η αναβολή του συνεδρίου και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για τη ΝΔ

Το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα στη χώρα θα ξετυλίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει στo πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού. Το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Του Κώστα Πασίση

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, «Ελλάδα για όλους», αποκαλύπτει την κοινωνική διάσταση του και ταυτόχρονα δίνει το πολιτικό στίγμα της ΝΔ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο τέλος της τετραετίας.

To 14ο Συνέδριο της ΝΔ πραγματοποιείται με τρεις στόχους. Ο πρώτος είναι να τεθεί η «ατζέντα» του μέλλοντος και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως είναι η ανάπτυξη της χώρας, μέσω των επενδύσεων, τα εθνικά, το μεταναστευτικό, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Το πως θα προετοιμασθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που είναι των πυλών και αφορούν όλο τον κόσμο.

Ο δεύτερος στόχος είναι να επικοινωνήσει η κυβέρνηση το μεγάλο έργο που έγινε στα 2.5 χρόνια της διακυβέρνησης της.

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι το πρώτο κεφάλαιο στην ομιλία Μητσοτάκη.

Ο τρίτος στόχος είναι …εκλογικός. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή η οποία στη συνέχεια θα ψηφίσει για το νέο γραμματέας της, που θα είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Μια εκλογή που σηματοδοτεί και «σφραγίζει» ουσιαστικά την ανανέωση της ΝΔ που ξεκίνησε από τις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη νέων διοικήσεων στον κομματικό μηχανισμό.

Όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες στα όργανα εισήλθαν νέα πρόσωπα και σύντομα νέα στελέχη θα εμφανιστούν στο προσκήνιο.

Η ανανέωση του κόμματος είναι ένα από τα πολλαπλά μηνύματα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Το επικείμενο συνέδριο είναι η απόδειξη της συνεργασίας κόμματος και κυβέρνησης που ήταν από τα πρωταρχικά στοιχήματα του Πρωθυπουργού.

Πολιτική με κοινωνικό πρόσημο

Γνωρίζοντας τη βαριά και καταθλιπτική σκιά που αφήνει στο πέρασμα της η πανδημία που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα και τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει την υπέρβαση με μια «φυγή προς τα εμπρός», δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους μέχρι το τέλος αυτής της περιπέτειας.

Άλλωστε τα πρώτα δείγματα γραφής του πλάνου δράσης της κυβέρνησης, με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο φάνηκαν στις πρόσφατες φιλολαϊκές εξαγγελίες στη Βουλή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανακοίνωσε τρία μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία.

Δηλαδή την έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, την πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους και το πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία.

«Η Ελλάδα για όλους» που είναι το σύνθημα του Συνεδρίου, αφορά και την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που θα παρουσιάζεται σελίδα -σελίδα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Μια στρατηγική επιλογή, που βάζει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής , χωρίς να κοιτά τις ξεπερασμένες κομματικές ετικέτες.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει τη ΝΔ ως ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα που συνεχίζει τα ανοίγματα στο χώρο του Κέντρου.

Μια επιτελική προσωπική επιλογή του αρχηγού της ΝΔ που ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα της εκλογής του, ως προέδρου του κόμματος.

Παρόντες στο συνέδριο αναμένεται να είναι και οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, Κωστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι είναι και εγγυητές της ενότητας της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος θα παραστεί στις εργασίες του προσυνεδρίου στα Ιωάννινα και θα έχει συζήτηση με νέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ