today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Επιτροπή “διαλογής” ασθενών που θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ συστήνεται στο Σάλτσμπουργκ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή, από χθες, αυστηρού lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία και αυστηρότερων κανονισμών και για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρήσει έπειτα από μόλις ένα 24ωρο στην πρώτη «χαλάρωση». Η χώρα ωστόσο εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με το σύστημα υγείας να αδυνατεί πλέον σε πολλές περιοχές να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ συγκροτείται ήδη επιτροπή η οποία θα αποφασίζει ποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή δεν έχουν αναρρώσει από τη νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Όπως  μετέδωσε νωρίτερα απόψε ο ιστότοπος oe24, επικαλούμενος το αυστριακό υπουργείο Υγείας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να υποβληθούν, σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, σε τεστ αντιγόνου. Επιπλέον, ο Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν για γενική απαγόρευση εξόδου κατά τις νυχτερινές ώρες. «Θέλω να χρησιμοποιήσω το lockdown για τους μη εμβολιασμένους ως κίνητρο για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κανόνων για χρήση μάσκας τύπου FFP2.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία του Σάλτσμπουργκ χαρακτηρίζεται οριακή, λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος από τα κρούσματα κορονοϊού. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν ομάδα «διαλογής» ασθενών που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, επειδή πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την περίθαλψη όλων των ασθενών σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Σάλτσμποουργκ Βίνφριντ Χασλάουερ και ως μέτρα ανακούφισης του συστήματος ανακοίνωσε ότι κάποιοι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης. Ζήτησε δε από τους πολίτες να σπεύσουν για την ενισχυτική δόση του εμβολίου, επιτρέποντας τη χορήγησή της ήδη τέσσερις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό αντί γα έξι.

Το Σάλτσμπουργκ, με περισσότερα από 1.500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, έχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη συγκέντρωση νέων κρουσμάτων και ακολουθεί η ‘Ανω Αυστρία με 1.400, με αποτέλεσμα οι γιατροί Εντατικής Θεραπείας να ζητούν γενικό lockdown για όλους τους πολίτες σε αυτές τις δύο περιοχές, καθώς «η κατάσταση είναι πάρα πολύ τεταμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ