today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Θ.Πλεύρης: Θα πάρουμε όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ.

Μιλώντας στο “OPEN” ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

«Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε επίταξη αλλά αυτό δεν θα γίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή χρειάζονται 48 ώρες για να σταλούν τα χαρτιά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι, καθώς οι αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε .

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά  σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ.

«Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο για υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης σε κάποια ηλικιακή ομάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση δεν είναι αναμνηστική αλλά ενισχυτική. Στην παρούσα φάση επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 και δεν την υποχρεώνουμε», σημείωσε.

Για την τρίτη δόση η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη ακόμη και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Άμα συνεχιστεί αυτή η ανταπόκριση δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για κάτι παραπάνω, όμως στο τραπέζι είναι όλα, υπογράμμισε.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως φαίνεται να έχουν μια σταθερότητα τα κρούσματα, χωρίς αυτό να  σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Φαίνεται ότι συγκρατείται η διασπορά αλλά αυτό μπορεί να είναι παροδικό, θα δούμε την κατάσταση σήμερα και αύριο και μετά θα μιλήσουμε για νέα μέτρα με τους ειδικούς,ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν αποφασιστούν νέα μέτρα αυτά θα αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους.

«Και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι τα όποια νέα μέτρα θα είναι «προστατευτικά και όχι τιμωρητικά». «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται από τους ανεμβολίαστους. Όποιο μέτρα χρειαστεί η κυβέρνηση θα το πάρει», επεσήμανε προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία περαιτέρω αυστηροποίηση στους ανεμβολίαστους αν το κρίνουν οι ανάγκες.

«Δεν υπάρχει εισήγηση για να παρθούν πίσω οι αναστολές υγειονομικών, όμως είναι πολύ σημαντικό ότι ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν νοσηλευτές που δεν εργάζονται. Στις αναστολές η μεγαλύτερη μας πίεση είναι στους νοσηλευτές. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλύπτονται τα κενά με εσωτερικές μετακινήσεις. Δεν υπάρχει συζήτηση να επιστρέψουν ανεμβολίαστοι στο σύστημα», τόνισε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ