today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το Μινσκ κατηγορεί τη Βαρσοβία ότι κακοποίησε μετανάστες

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν την Πολωνία ότι κακοποίησε τέσσερις μετανάστες στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπου εκτυλίσσεται μια μεταναστευτική κρίση πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ του Μινσκ και της Δύσης.

“Είδαμε τα πολλά τραύματα στα σώματα των μεταναστών, οι πολωνικές δυνάμεις της τάξης τους συμπεριφέρθηκαν βίαια και τους έδιωξαν από το συρματόπλεγμα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία”, ανακοίνωσε η λευκορωσική υπηρεσία φύλαξης συνόρων.

Σε ανακοίνωσή της στον λογαριασμό της στο Telegram διευκρίνισε ότι οι τέσσερις άνδρες, κουρδικής καταγωγής, εντοπίστηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το Μινσκ δείχνουν πολλές σκηνές κοντά στο συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Λευκορωσία από την Πολωνία. Τρεις άνδρες, με αίματα στα χέρια και το πρόσωπο, φαίνονται στο βίντεο.

Χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Πολωνία βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τη Λευκορωσία εν μέσω ψύχους, ενώ η παρουσία στρατιωτών και από τις δύο πλευρές εγείρει φόβους για μια σύγκρουση.

Εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι δίνει σκοπίμως βίζες σε μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ώστε να διασχίσουν τα σύνορα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην ΕΕ προκειμένου να την εκδικηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης που ξέσπασε έπειτα από την αμφιλεγόμενη νίκη τον Αύγουστο του 2020 του Λουκασένκο.

Εξάλλου χθες Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμμαχο του Μινσκ, ότι είναι ο “εγκέφαλος” πίσω από αυτό το κύμα των μεταναστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ