today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ασπίδα προστασίας οι αμυντικές συμφωνίες. Γράφει η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, ακολούθησε η πενταετής επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Μάλιστα ενώ οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και αποχωρούν από την ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να εστιάσουν την προσοχή τους στον Ειρηνικό, επιλέγουν την Ελλάδα για στρατηγική συνεργασία αναγνωρίζοντάς την εμπράκτως ως σημαντικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Της Ελίζας Βόζεμπεργκ *

Με τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώνεται η βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την αμυντική τους σχέση με στόχο να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα,  ενισχύει την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας και αναγνωρίζει τον ηγετικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εις βάρος της Ελλάδας, καταδικάζουν για πρώτη φορά το casus belli και ενισχύουν την παρουσία τους σε περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Οι περιοχές αυτές θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, αλλά θα χρησιμοποιούνται τόσο από ελληνικές όσο και από αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι οι σοβαρές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν εκεί οι ΗΠΑ θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Πολύ σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι η συμφωνία συνοδεύεται από επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως περιφερειακός ηγέτης και διακηρύσσεται η δέσμευση των ΗΠΑ για προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία εντάσσονται σε ένα ενισχυμένο και διευρυμένο πλέγμα στρατηγικών συνεργασιών, το οποίο μεθοδικά και συστηματικά οικοδομεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης εν μέσω μιας ιδιαίτερα τεταμένης περιόδου.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχουμε υπογράψει συνολικά 107 διμερείς συμφωνίες και 39 πολυμερείς συμβάσεις, επιλύοντας χρονίζοντα ζητήματα ύψιστης σημασίας. Μεταξύ άλλων υπογράψαμε Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, συμφωνήσαμε προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία, επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, συνάψαμε συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προχωρήσαμε στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο,  μία κίνηση μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής βαρύτητας.

Θα περίμενε κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ως κόμμα εξουσίας και παρά την κριτική που είναι αναμενόμενο να ασκεί, θα στήριζε τις ανωτέρω συμφωνίες, από τη στιγμή που ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας.

Όμως για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων μένοντας δέσμιος της τακτικής του «όχι σε όλα», σε μια στείρα μικροκομματική προσέγγιση. Καταψήφισαν την ελληνογαλλική συμφωνία με την προδήλως προσχηματική επίκληση του κινδύνου εμπλοκής ελληνικών στρατευμάτων στο Σαχέλ και της μη κάλυψης των θαλασσίων ζωνών, που σε καμία αντίστοιχη συμφωνία δεν προβλέπεται, ενώ προτίθενται να καταψηφίσουν και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ με την επίσης προσχηματική επίκληση της χρονικής διάρκειας της Συμφωνίας.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοεί ακόμη και τη θέση της πλειονότητας των δικών του ψηφοφόρων, δοθέντος ότι το 59% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας, όπως και το 76% του συνόλου των πολιτών.

Είναι φανερό ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται αυτό που η ιδεοληψία και οι κομματικές παρωπίδες εμποδίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί. Ότι με τις ανωτέρω αμυντικές συμφωνίες ισχυροποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύεται η αποτρεπτική μας ικανότητα, θωρακίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναβαθμίζεται η γεωπολιτική μας θέση, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

* Η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής ΝΔ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ