today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Λ.Μενδώνη: Σημαντικά πολιτιστικά έργα σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο

Συνεχίζεται η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά από πολύ σημαντικά πολιτιστικά έργα.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, είναι η αποκατάσταση του καστρομονάστηρου στο νησί Στροφάδες, το οποίο λόγω καιρού η κ. Μενδώνη δεν κατάφερε να επισκεφτεί ούτε αυτή τη φορά. Η υπουργός αναφερόμενη σε αυτό δήλωσε ότι «πραγματοποιούμε το πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, της αποκατάστασης του μοναστηριού στα Στροφάδια, μέσα από την προγραμματική σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια και το υπουργείο. Ο ανάδοχος του έργου έχει εγκατασταθεί, γίνονται οι πρόδρομες εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων λίθων, καθαρισμών μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στον μόλο, προκειμένου να πάει ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο θα μεταφέρει τους γερανούς, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κατέβουν στο νησί για να ξεκινήσει συστηματικά το έργο».

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί για χρόνια και που μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί οριστική λύση, είναι οι εργασίες που χρειάζονται για την συντήρηση και την αναβάθμιση του κάστρου της Ζακύνθου, πάνω από την πόλη στην περιοχή της Μπόχαλης. «Αποφασίσαμε το κάστρο της Ζακύνθου, να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Πολιτισμού, στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό, 1.500.000 ευρώ. Εάν χρειαστούν παραπάνω, θα τα δώσουμε, διότι το κάστρο της Ζακύνθου μας ενδιαφέρει απόλυτα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια την Ζάκυνθο, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός για την επισκέπτη της Ζακύνθου», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη, ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζεται ένα από ιστορικότερα κτίρια της πόλης της Ζακύνθου, το οποίο στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «το μουσείο έχει μοναδικά εκθέματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πολύ δημιουργική και πολύτιμη πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού», ενώ αναφέρθηκε και στις εικόνες του μουσείου που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου λέγοντας ότι «είναι τιμητικό για την Ζάκυνθο και σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί πρώτη φορά εκτίθεται μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μελετών για τις εργασίες στο μουσείο, δήλωσε ότι «στο αρχαιολογικό μουσείο, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα δημοπρατήσουμε την μελέτη αποκατάστασης του. Είναι μια μελέτη που αρχικά είχε υπολογιστεί στις 580.000 ευρώ, αλλά τελικά χρειάζονται 940.000 ευρώ, ξεκινώντας από το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, με απόλυτη προτεραιότητα σε μια σύγχρονη φυσιογνωμία αυτού του ιστορικού κτιρίου. Μέχρι το τέλος, το 2022, θα υπάρχει πλήρης μελέτη και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να εντάξουμε το έργο».

Ένα ακόμα έργο είναι η αποκατάσταση της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων Η κ. Μενδώνη, ανέφερε ότι «τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί εδώ» ενώ αναφορά έγινε και στο έργο στην Παναγία της Αναφωνήτριας.

Η συνάντηση της υπουργού με τον δήμαρχο Ζακύνθου κ. Αρετάκη δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς, όπως η ίδια δήλωσε, την ενημέρωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Ως εκ τούτου η συνάντηση δεν έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ