today-is-a-good-day
19 C
Athens

Εισαγγελέας στη δίκη για επίθεση με βιτριόλι: Η κατηγορούμενη επιτέθηκε με ανθρωποκτόνο εγωισμό

«Επιτέθηκε με ανθρωποκτόνο εγωισμό στην Ιωάννα», ανέφερε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πρόταση ενοχής της 37χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι.

Κατά τον κ. Μαστραντωνάκη, η κατηγορούμενη είχε «ποταπά κίνητρα» και ήταν αποφασισμένη να επιτεθεί στην Ιωάννα με ορμή και από μεγάλη εγγύτητα.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να μην αποδεχθούν τον ισχυρισμό της Έφης πως την προηγουμένη της επίθεσης -που είχε βρεθεί πάλι στο σημείο και επιχείρησε να επιτεθεί- υπαναχώρησε γιατί σκέφτηκε πως θα κάνει κάτι κακό.

«Για λόγο που δεν κατέστη εφικτός, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα», τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Μεγάλο μέρος της πρότασής του ο εισαγγελέας το αφιέρωσε σε όσα έγιναν την ημέρα της επίθεσης, που όπως σημείωσε ήταν η «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας».

Επικαλούμενος τα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας επεσήμανε πως το υγρό ήταν ένα λίτρο θειικό οξύ σε μεγάλη πυκνότητα. « Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπό της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09:55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη τη ζωή της Ιωάννας».

Αναφερόμενος στις βλάβες που υπέστη η Ιωάννα από τη σφοδρή επίθεση έδειξε φωτογραφίες στους δικαστές από τα κατεστραμμένα ρούχα της παρούσας σχολιάζοντας: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

Επίσης, σημείωσε πως η Ιωάννα γλύτωσε τον θάνατο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης: «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων».

Όπως είπε ο εισαγγελέας, στο πρόσωπο της κατηγορουμένης «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδησή της τη σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ