Η επιθετικότητα της Άγκυρας και η ανησυχία του Ν.Δένδια

Eurokinissi

«Χοντραίνει» το παιχνίδι η Τουρκία, με την επιστολή της στον ΟΗΕ που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, εντός Κοινοβουλίου, μίλησε για «εθνική απειλή», δίνοντας άλλη διάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση

Μέρα με την ημέρα, το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλάζει προς το χειρότερο και κανείς δεν αποκλείει να ζήσουμε εκ νέου τις ψυχροπολεμικές ημέρες του περσινού «κόκκινου Οκτώβρη» στο Αιγαίο, όταν το Oruc Reis όδευε προς Καστελόριζο.

Η Άγκυρα δείχνει να ανεβάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα της, τη σύνδεση της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους και εύλογα γεννάται το ερώτημα, σε τι πραγματικά αποσκοπεί…

Το βέβαιο όμως είναι ότι πρόκειται για μια απίστευτη πρόκληση καθώς αυτή τη φορά δε μιλάμε για αμφισβήτηση βραχονησίδων, αλλά μεγάλων νησιών όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουλίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον γ.γ, των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και έστειλε το δικό του σκληρό μήνυμα, που σχετίζεται με το ρόλο και την αποστολή που έχει η αποβατική τουρκική στρατιά του Αιγαίου.

«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να στείλει τη δική του επιστολή-απάντηση στον ΟΗΕ όπου θα αποδομείται όλη η επιχειρηματολογία της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και έμπειρος διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε «νομικά έωλη και αβάσιμη» την επιστολή της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Τούρκοι τραβούν το σκοινί στα άκρα με την Γαλάζια Πατρίδα, που είναι «κόκκινη γραμμή», όπως λέει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν αποκλείουν νέες επικίνδυνες εντάσεις στο πεδίο, το επόμενο διάστημα, αν και η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή θέση, έχοντας χάσει και τις πλάτες που είχε επί Ντόναλντ Τράμπ αλλά και της Άνγκελας Μέρκελ στην Ευρώπη.

Οι διερευνητικές επαφές

Κατά …σύμπτωση η επιστολή Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ συνέπεσε με την Ελληνο-Γαλλική συμφωνία και τη χθεσινή έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.

Ωστόσο η Τουρκία με τη στάση των τελευταίων ημερών επί της ουσίας ακύρωσε τις συνομιλίες των δυο χωρών.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας προσήλθαν στις συζητήσεις κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς δε συμφωνούν ούτε στην ονομασία τους.

Η Ελλάδα μιλά για άτυπες διερευνητικές επαφές και η Τουρκία για συμβουλευτικές και πολιτικές διαβουλεύσεις, που απλά αποκαλύπτει ότι τις δυο χώρες χωρίζει μια άβυσσος…

Οι συνομιλίες που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών κράτησαν μόλις δυο ώρες…