Η επιστολή της Ολυμπίας Οδού στον mr. President, το colpo grosso της ΔΕΗ και οι επισημάνσεις του Ευ. Μυτιληναίου

Επιστολή από την Ολυμπία Οδό έλαβε η στήλη, σχετικά με δημοσίευμά που αφορούσε το ατύχημα στον αγώνα αυτοκινήτων κάρτ στην Πάτρα όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένα εξάχρονο παιδάκι. Στην Επιστολή η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας κ.  Παναγιώτη Παπανικόλα αναφέρεται ότι “διάβασαν με κατάπληξη το δημοσίευμα της 22ας Σεπτεμβρίου, όπου επιχειρείται μια άστοχη και καθ όλα ανακριβής συσχέτιση της Ολυμπίας Οδού με το ατύχημα που συνέβη στον αγώνα καρτ που διοργανώθηκε στην Πάτρα στις 19.9”. Σύμφωνα με την Επιστολή η Ολυμπία Οδός, καθώς και πολλές εταιρίες ήταν απλός χορηγός της διοργάνωσης και δεν είχε τον παραμικρό ρόλο ή αρμοδιότητα σε οργανωτικά και εκτελεστικά ζητήματα, ούτε βεβαίως σε θέματα ασφαλείας του αγώνα, γεγονός που αποδεικνύεται ευχερώς”. Ως εκ τούτου, η επιστολή ζητά από εμάς “τη διόρθωση της ανάρτησης για την αποκατάσταση της αλήθειας”, αφού “η συσχέτιση στην οποία προβαίνει το εν λόγω δημοσίευμα είναι δυσφημιστική για την εταιρία και τα στελέχη της και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, ενώ παράλληλα δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό”.  Από λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημοσιεύουμε και αναρτούμε ολόκληρη την Επιστολή αυτή με τη θέση της εταιρίας. Θα συστήναμε όμως στα στελέχη της εταιρίας να ξαναδιαβάσουν το αρχικό μας δημοσίευμα, στο οποίο πουθενά δεν αναφέρεται ότι η Ολυμπία Οδός έχει οποιονδήποτε ρόλο ή αρμοδιότητα σε οργανωτικά και εκτελεστικά ζητήματα, ούτε βεβαίως σε θέματα ασφαλείας του αγώνα, όπως μας καταμαρτυρούν, αλλά συμμετείχε σε αυτόν ως “χορηγός της διοργάνωσης”, όπως άλλωστε και η ίδια παραδέχεται στην επιστολή της. Αυτό το θέμα ακριβώς αναδείξαμε στο δημοσίευμά μας, την γκρίνια στο εσωτερικό της (και ειδικότερα στο τμήμα μάρκετινκ) για τη χορηγική αστοχία της εταιρίας, η οποία επειδή συνήθως διακρίνεται για τα υψηλά στάνταρτς, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στην χορηγική υποστήριξη ενός αγώνα που θα διεξάγετο σε ακατάλληλη άσφαλτο, με αμφίβολα μέτρα ασφαλείας για οδηγούς και θεατές, όπως επισημαίναμε. Μας ψέγει επίσης η Επιστολή για το γεγονός συσχετίζουμε τον χορηγό με τη συγκεκριμένη ατυχή εκδήλωση και ως εκ τούτου “τη δυσφημούμε, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στο αναγνωστικό μας κοινό”. Αυτό που γράψαμε είναι ότι το τμήμα marketing της εταιρίας  έκανε μια άστοχη (εκ του αποτελέσματος) επιλογή να χορηγήσει εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο, ταυτίζοντας το λογότυπο της Ολυμπίας Οδού με ένα πολύ αρνητικό γεγονός.  Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η “ταύτιση” του λογοτύπου και του ονόματος της εταιρίας με το γεγονός αυτό δεν έγινε από μας, αλλά από τους διοργανωτές του (υποθέτουμε με τη σύμφωνη γνώμη της Ολυμπίας Οδού) αφού το λογότυπό της, με το καρτ να χτυπά το άτυχο παιδάκι,  δέσποζε σε όλα τα τηλεοπτικά και φωτογραφικά πλάνα που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ. Αυτή ακριβώς την εικόνα εννοούσαμε ως “ταύτιση” στο δημοσίευμά μας, ή ως “συσχέτιση” όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Ίσως οι υπεύθυνοι του τμήματος μάρκετινγκ της Ολυμπίας Οδού να μην γνωρίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και παλαιότερα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις αρνητικής ταύτισης,  χορηγοί αποσύρονταν από αντίστοιχες συμφωνίες, ή διεκδικούσαν αποζημιώσεις, διότι δεν ήθελαν να “συσχετίζονται” με εκδηλώσεις ή πρόσωπα τα οποία πλέον συγκέντρωναν αρνητική δημοσιότητα. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις των αθλητών Θάνου και Κεντέρη, τις περιπτώσεις σεξιστικών σχολίων σε ριάλιτι, σε συνέδριο γονιμότητας ή την απόσυρση χορηγών από ομάδα του NBA μετά από ρατσιστικό σχόλιο του ιδιοκτήτη της.

Πάντως είμαστε βέβαιοι ότι ο εξαιρετικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, αν γύριζε τον χρόνο πίσω και είχε τη δυνατότητα να ξαναποφασίσει για το χορηγικό πλάνο της εταιρίας που διευθύνει, δεν θα ενέκρινε την αντίστοιχη πρωτοβουλία… Στην ευχάριστη είδηση που συνοδεύει το δημοσίευμα αυτό να πούμε ότι ο μικρός τραυματίας αποσωληνώθηκε με επιτυχία και φαίνεται ότι θα κερδίσει τη δύσκολη μάχη που δίνει!

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε τελικά. Η ΔΕΗ πήρε μια γενναία απόφαση και βγαίνει στις Αγορές όχι για να εκδώσει ένα ακόμα ομόλογο αλλά για να σβήσει μια για πάντα το λιγνιτικό της αποτύπωμα και να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην εγχώρια αγορά. Έτσι η εταιρία, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο και μετά από πολλούς κλυδωνισμούς,  πραγματοποιείται η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Πλέον μιλάμε για μια γενναία ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΗ, όπου το δημόσιο θα παραχωρήσει τον μετοχικό έλεγχο της πλειοψηφίας, μειώνοντας μέσω υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ το ποσοστό του από 51% σε 34%, ποσοστό που του διασφαλίζει το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority. Να πούμε ότι με το σχέδιο αυτό ήταν και σημαντική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η οποία όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε λόγω των συνδικαλιστικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Σε φάση ανάπτυξης περνά η ELTON. Η στήλη φέρνει την είδηση πως εξετάζει νέες εξαγορές μικρότερων εταιρειών με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών και στην αύξηση της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό. Η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει αυξημένες πωλήσεις, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και η ρευστότητα την οδηγούν με ασφάλεια, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε 70,74 εκατ. ευρώ από 65,43 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,11%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 45,11 εκατ. ευρώ από 41,41 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 8,95%. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 12,49 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 17,56% ενώ τα μικτά κέρδη της μητρικής ανήλθαν σε 7,70 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,10%.

Αποκαλυπτική η Εθνική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Εθνική 2.0. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει δις.ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην ουσία η τράπεζα θα δώσει έως και 60% περισσότερα δάνεια από το 2020, ενώ υπάρχει ειδική ομάδα συμβούλων που θα κατευθύνει τους επιχειρηματίες. Ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσωποποιημένη πληροφόρηση και παρακολούθηση της επένδυσης φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με γρήγορες διαδικασίες για έγκριση δανείων και επιδοτήσεων. Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες γενικότερα, αναμένεται έως τέλος του μήνα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Η κάνουλα του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει.

Μικρή ομάδα αναλυτών και δημοσιογράφων συμμετείχαν στην ενημέρωση των αναλυτών της Μυτιληναίος. Η είδηση για μας είναι ότι ο ισχυρότερος παίκτης στον χώρο της ενέργειας επισημαίνει το αυτονόητο ότι  η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση μπορεί να επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στη λιανική και βιομηχανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, άποψη την οποία συζήτησε επί μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Κατά τα άλλα  ο ισχυρός άνδρας του ομίλου αναμένει εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι αν κάνουμε την αναλογία της τιμής της βενζίνης με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου η αντίστοιχη τιμή θα ήταν τα 7 ευρώ ανά λίτρο. Όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Μυτιληναίος το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά πράγματα μαζί, που συνδυαστικά έφεραν «την τέλεια καταιγίδα». Ένας από τους λόγους είναι η καθυστέρηση της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2, οποίος, αν είχε ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία θα έφερνε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Στα αισιόδοξα νέα, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε, τέλος, μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία του ομίλου στον τομέα της μεταλλουργίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από εφέτος, αλλά και του χρόνου «θα δούμε εξαιρετικά νούμερα στον τομέα του Αλουμινίου. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υπερσύγχρονου εργοστασίου μας στη Βοιωτία , το οποίο θα είναι πρωτοποριακό στην Ευρώπη και εφάμιλλο τεχνολογικά με εκείνο της General Electric στη Γαλλία», κατέληξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τη φιλοσοφία του ομίλου: «Θα μεγαλώνουμε συνετά, με μέτρο και πάνω απ`όλα προωθώντας την ασφάλεια για τους μετόχους μας

Έκλεισε το deal της Cosco με το Δημόσιο, γεγονός που οδηγεί σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η συμφωνία που υπεγράφη , λένε στα αρμόδια υπουργεία, πως εξασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ η στήλη μεταφέρει πως την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από τη Βουλή. Έτσι μπαίνει τέλος σε μια χρόνια διαπραγμάτευση, με την Cosco να αυξάνει κατά 16% το ποσοστό της και να δεσμεύεται για επενδύσεις σε βάθος πενταετίας.

Κλείνει το deal της Eurobank με τα ελληνικά ταχυδρομεία για τη χρήση δικτύου των πρώτων από τη δεύτερη, για τραπεζικές συναλλαγές. Τα ΕΛΤΑ διαχειρίζονται περίπου 500 εκατ.ευρώ καταθέσεις, ενώ ασφαλείς πηγές λένε πως οι δύο πλευρές τα έχουν βρει και αναμένουν τεχνικές λεπτομέρειες για να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία.