today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η επιτυχία του Άδωνι, η αναβάθμιση της οικονομίας, και η γκρίνια στην Ολυμπία Οδό

To deal PepsiCo Hellas με την N.U. Aqua πιστώνεται στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ίδιος όπως μαθαίνει η στήλη είχε πάρει «πατριωτικά» το ζήτημα της επαναλειτουργίας της μονάδας παραγωγής νερού στο Λουτράκι. Το εργοστάσιο ήταν κλειστό εδώ και αρκετό καιρό, όταν η Pepsico αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή νερού ΗΒΗ Λουτρακίου. Όμως τα πράγματα άλλαξαν, η αγορά του νερού βρίσκεται ξανά στα φόρτε της καθώς ο κορονοϊός επιτάχυνε τη στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή και στην κατανάλωση νερού. Έτσι λοιπόν με επενδύσεις 55 εκατ.ευρώ οι δύο εταιρείες αναμένεται να παράξουν νέο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό στις εγκαταστάσεις στο Λουτράκι, ενώ το δυνατό δίκτυο της PepsiCo Hellas αναμένεται να δώσει μερίδια αγοράς στη σύμπραξη. Έμφαση θα δοθεί στο δίκτυο μικρής λιανικής, ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s το Νοέμβριο, όπου ο οίκος αξιολόγησης θα βγάλει την έκθεσή του για τη χώρα μας. Τώρα αν πράγματι θα υπάρξει αναβάθμιση δεν το γνωρίζει η στήλη, πάντως όπως μαθαίνουμε στελέχη του υπουργείου θεωρούν πιθανή την αναβάθμιση εξαιτίας τριών παραγόντων: Πρώτον, της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS. Δεύτερον, της αναβάθμισης από την Scope Ratings. Τρίτον, από το γεγονός πως αναβαθμίστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ανάπτυξη 5% κατά μέσο όρο την επόμενη τριετία. Πάντως, επενδυτική βαθμίδα στην κυβέρνηση βλέπουν έως το 2023…

Η Aegean επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Ευτύχης Βασιλάκης, αλλά και η ίδια η εταιρεία με τα αποτελέσματα εξαμήνου. Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές πως τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε το 80% των πτήσεων του 2019, ενώ από τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται ολικό comeback. H εισηγμένη μετά από 18 μήνες κατέγραψε θετικές ταμειακές ροές, ενώ με όπλο τη ρευστότητά της είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στο μέλλον. Η ανοδική πορεία της εταιρείας πιστοποιείται άλλωστε από το γεγονός πως επισπεύδονται οι παραλαβές αεροπλάνων από την Airbus, με στόχο έως το 2023 να έχουν παραληφθεί 30 νέα αεροσκάφη. Ο κύκλος εργασιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθε στα 108,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 168,8% συγκριτικά με το 2020, με τις καθαρές ζημιές μετά από φόρους να περιορίζονται σε 33,9 εκατ. από ζημιές 73,4 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Tην Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου ο ΟΛΠ, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν εξελίξεις σχετικά με τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των δεσμευτικών επενδύσεων της Cosco και την απόδοση επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 88 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν το 2016. Μαθαίνουμε πως η συμφωνία έχει εγκριθεί ήδη από το ΚΥΣΟΙΠ και αναμένεται την επόμενη βδομάδα να πάει στη Βουλή.

Αλλάζει πίστα το Υπερταμείο καθώς όπως μαθαίνει η στήλη τρέχουν οι διαδικασίες από τον Γρηγόρη Δημητριάδη προκειμένου να γίνει public wealth fund. Στόχος είναι δημιουργηθεί ένας υπερφορέας που θα διαχειρίζεται τα κρατικά assets με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων και την προσέλκυση κεφαλαίων. Έως τις αρχές του επόμενου έτους το project αναμένεται να αναπτύσσεται…

Οι παροικούντες στην Βαλαωρίτου γνωρίζουν πως ο γνωστός πεζόδρομος αποτελεί
αγαπημένο στέκι αμφοτέρων. Ο ένας, ακόμα και όταν ήταν υπουργός, περνούσε αρκετό
χρόνο από την ημέρα του στο Jimmy’s. Και συνεχίζει να το κάνει. Ο άλλος γευματίζει συχνά στο Ουζερί του Παπαϊωάννου. Εκεί, βρέθηκαν τις προάλλες και τα είπαν για αρκετή ώρα, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς.

Φορτσάρει η κυβέρνηση για να πάρουν μπροστά τα ενεργειακά projects ιδιωτικοποιήσεων. Όπως μαθαίνει η στήλη, στόχος είναι να τρέξουν μέσα στο 2022 οι διαγωνισμοί για την υποθαλάσσια αποθήκη Καβάλας, να ολοκληρωθεί ουσιαστικά της ΔΕΠΑ Εμπορίας και να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, είχε επαφή με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Θανάση Δαγούμα, και την επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, Ρίτα Γκάλι. Η ΡΑΕ είχε ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ μελέτη κόστους-οφέλους για την αναγκαιότητα συγκεκριμένων έργων, θέλοντας να αποφύγει να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τους καταναλωτές. Η συνάντηση έγινε, η μελέτη παραδόθηκε και …όλα καλά.

Την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμιου πέρασαν οι Σεμπαστιέν Μπαζέν, CEO της Accor, και Μοντ Μπεϊγι, CEO Accor Southern Europe. Εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνάντηση μαθαίνουμε ότι συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως λέει άνθρωπος, που είδε στο Μαξίμου τα στελέχη του γαλλικού πολυεθνικού ξενοδοχειακού κολοσσού. Μαθαίνουμε πως συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη
του ομίλου στην Ελλάδα, σε πολλές υπηρεσίες και με σημαντικές επενδύσεις. Ειδικότερα, θα επενδύσει (ενδιαφέρεται δηλαδή) στον τουρισμό αναψυχής, στον επαγγελματικό τουρισμό και την ανάπτυξη παραθαλάσσιων ξενοδοχείων. Οι επενδύσεις θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά, με τα πρώτα έργα να αναμένεται να λειτουργήσουν το αργότερο έως τις αρχές του 2023.

Ναι μεν διοργανώθηκε μια καλή ΔΕΘ –Helexpo covid free, αλλά….η διοίκηση της διοργανώτριας αισθάνεται λίγο περίεργα. Ο λόγος, όπως μαθαίνει η στήλη, είναι πως δεν υπήρξαν πολλοί επισκέπτες. Έπιασαν το 40% του 2019, ενώ ανέμεναν η κίνηση να κινηθεί στο 60% της προ πανδημίας κίνησης. Ωστόσο, το project για τη νέα αναβαθμισμένη ΔΕΘ τρέχει και θεωρείται πως θα γίνει το πιο σύγχρονο και οργανωμένο εκθεσιακό κέντρο στα Βαλκάνια. Τώρα το πότε; Άλλοι λένε μέσα στο 2023, άλλοι προς τα τέλη του επόμενου έτους και άλλοι… θα δείξει.

Αθάνατη Ελλάδα. Η Waterfall Capital, σε συνεργασία με τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ, Δημήτρη Μηλιάκο, θέλουν να επενδύσουν σε μια μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας στη Λαμία. Το θέμα έχει παίξει, δεν λέμε κάτι καινούργιο. Το νέο, όμως, που δεν έχει ακουστεί, είναι πως οι τεχνικές εργασίες, που γίνονται σε έκταση της ΕΤΑΔ, έχουν ένα θέμα. Έχουν έναν καταπατητή, που μπλοκάρει τις διαδικασίες. Η υπόθεση έχει πάει ήδη στα δικαστήρια, με τη δίκη να πραγματοποιείται σε δύο μήνες. Καλό Δεκέμβριο, δηλαδή…

Άλλη μια είδηση… κρατικής εμπλοκής και καθυστερήσεων σε έργα, που δίνουν πνοή και θέσεις εργασίας, εκτυλίσσεται στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Hines και Ηenderson βλέπουν το Voula Project να προχωρά, αφού εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις. Όμως, ο δήμος αντιδρά και έτσι, όπως μαθαίνουμε, θα πάνε, λέει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής, που ενέταξε στις στρατηγικές επενδύσεις το εν λόγω έργο. Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα τραβήξει κανα δυο χρόνια ακόμη.

Μεγάλη γκρίνια επικρατεί στους μετόχους της Ολυμπίας Οδού, μετά το ατύχημα με το κάρτ στην Πάτρα, για το τμήμα marketing της εταιρίας. Η Ολυμπία Οδός ήταν βασικός χορηγός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο,  υπό την αιγίδα του τοπικού δήμου Πάτρας. Τα στελέχη της εταιρίας επικρίνονται από τους μετόχους, για το γεγονός ότι ταύτισαν το όνομα της Εταιρίας με ένα πολύ αρνητικό γεγονός, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν αποκλείουν να καλέσουν για κατάθεση στελέχη της εταιρίας, αφού απ΄ ότι φαίνεται η έρευνα θα επεκταθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ