today-is-a-good-day
21 C
Athens

Οι συγκρούσεις και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς τελειωμό είναι το παρασκήνιο και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «εμπρηστική» ανάρτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου ο οποίος μίλησε για ισοπαλία στο άτυπο debate Μητσοτάκη-Τσίπρα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Το «τσουνάμι» των αντιδράσεων προκάλεσε εσωκομματικό… χάος και ο ευρωβουλευτής υποχρεώθηκε να ανασκευάσει, αφού προηγουμένως απειλήθηκε ευθέως με διαγραφή…

Του Κώστα Πασίση

Το αιρετικό άρθρο του κ. Κούλογλου έγινε θέμα στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου και μετά από πολλές «ζυμώσεις» αποφασίστηκε η καρατόμηση του, αν δε… συνετιστεί οικειοθελώς, που μεταφράζεται σε έμπρακτη μεταμέλεια.

Έτσι χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δήλωση στην κομματική εφημερίδα Αυγή, χαρακτηρίζοντας «ενδεχομένως άστοχη» την αρχική του παρέμβαση.

Ένα σκίτσο, όμως, που ανέβηκε το πρωί στον ιστότοπο που διατηρεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτικό του παρασκήνιου…

Στο εν λόγω σκίτσο, το πλήθος παρακολουθεί μια δημόσια εκτέλεση, ενώ ο δήμιος, μπροστά από μια τεράστια λαιμητόμο που φέρει την ονομασία «social», φωνάζει «Να έρθει ο Κούλογλου στα όργανα να πει την άποψή του!». «Ελευθερία λόγου…», σχολίασε ο πρώην δημοσιογράφος

Στην υπόθεση Κούλογλου ενεπλάκη όμως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος πήρε με διακριτικότητα το μέρος του ευρωβουλευτή.

«Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του. Είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας», τόνισε χαρακτηριστικά, στον “Αθήνα 9,84”.

Ωστόσο η αναφορά του για «σταλινικό κόμμα» είναι ευνόητο ότι χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων και δεν αποκλείεται να ανοίξει νέος γύρος συζητήσεων.

Στην Κουμουνδούρου όμως υπάρχει εκνευρισμός γιατί το ζήτημα πήρε διαστάσεις από δηλώσεις στελεχών που συντήρησαν το θέμα στην επικαιρότητα, προκαλώντας επικοινωνιακή ζημιά στο κόμμα.

Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω είναι ότι όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή και η προαναφερθείσα κόντρα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών, στη σκιά της επόμενης ημέρας μετά το συνέδριο του κόμματος και σε δεύτερη φάση στις εθνικές εκλογές.

Πως «χάλασε» το αφήγημα Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά την ομιλία Τσίπρα στο Βελλίδειο. Στην Κουμουνδούρου επικρατούσε ικανοποίηση για τη νέα «εικόνα» του κόμματος που παρουσίασε η ηγεσία στη Θεσσαλονίκη.

Ένα θετικό αφήγημα, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που ισοδυναμεί με «Νέα Αρχή», όπως ανέφερε και το κεντρικό σύνθημα στη ΔΕΘ.

Τα «πανηγύρια» όμως κράτησαν μόλις λίγες ώρες καθώς το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο “ΔΕΘ: Ισοπαλία μετά από έναν ανιαρό αγώνα” στην ιστοσελίδα (ΤVXS), προκάλεσε μεγάλες εσωκομματικές αναταράξεις και χάλασε τη …γιορτινή ατμόσφαιρα.

Εκτός όμως από τη θέση περί ισοπαλίας, ο εν λόγω ευρωβουλευτής έριξε άλλο ένα ενοχλητικό «καρφί» που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του προσώπου που θα αναλάβει Πρωθυπουργός σε μια προοδευτική κυβέρνηση.

Επί της ουσίας έκανε υπόδειξη στον αρχηγό του κόμματος για το πως έπρεπε να απαντήσει στην ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Σε αυτό το σημείο ανέλαβε δράση ο κ. Πολάκης ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ευρωβουλευτή τον οποίο κάλεσε ουσιαστικά να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και να επιστρέψει στη δημοσιογραφία.

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε και βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης που έχει παλιά κόντρα με τον συνάδελφο του στις Βρυξέλλες βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να πάρει το αίμα του πίσω αναφορικά με τις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Κούλογλου για το πόθεν έσχες του.

“Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με επιτυχία τους συλλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Για να τους πετύχουμε, χρειαζόμαστε και μπορούμε την Νίκη στις εκλογές! Όχι ισοπαλία. Όλοι και όλες μαζί. Με πρόγραμμα, συλλογική προσπάθεια, πειστικότητα και συνοχή. Και φυσικά Όχι αυτογκόλ!”, έγραψε σε ανάρτηση του στο Τwitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά του κ. Κούλογλου στράφηκε και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας ο οποίος έγραψε στα social media «Πού την είδαν κάποιοι την ισοπαλία; Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει ανάγκη πρωθυπουργό μαριονέτα του συστήματος».

Τη δική του εκδοχή πάντως για την κριτική που άσκησε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας μιλώντας στο “Action 24”, στην εκπομπή με τον Σταμάτη Ζαχαρό και την Κατερίνα Δούκα.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε εγώ είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία και κανείς δεν θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα του λόγου. Και οι ευρωβουλευτές πρέπει να συμβάλουν, στο καλό της παράταξης αλλά και της χώρας». «Ήταν μία ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός έδρας. Δε θέλω να ασχοληθώ με τις αναρτήσεις του Πολάκη, έχω πιο σημαντικά πράγματα», πρόσθεσε.

«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μου έχει πει ότι μπορώ να υπογράφω τα άρθρα με την κριτική μου και την υπογραφή μου. Από την λογοδιάρροια του Facebook, εγώ είμαι εμβολιασμένος», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ