today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Food Experience 2021: Η πατάτα πρωταγωνίστρια στη γαστρονομική παλέτα της Νάξου

Φέτος «γάμος» γίνεται στην Νάξο. H Γαστρονομία και η Τέχνη, δύο τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει, στο διάβα του χρόνου, το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων, «παντρεύονται». Στο επίκεντρο του φετινού Food Experience 2021, που πραγματοποιήθηκε στο νησί, στο επίκεντρο τέθηκε η τέχνη αλλά με μεγάλη πρωταγωνίστρια την περίφημη πατάτα Νάξου.

Στο πανέμορφο χωριό του Δαμαλά, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και από τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου φιλοτεχνούν έργα από ναξιώτικο μάρμαρο ενώνοντας το χθες με το σήμερα της πλούσιας ιστορίας της μαρμαροτεχνίας του νησιού.

Ταυτόχρονα, γνωστοί σεφ σμιλεύουν τα δικά τους «γλυπτά» πάνω σε Πατάτα Νάξου στο πλαίσιο του Food Experience Patata Naxou που διοργανώνει, το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι του Food Experience, άνθρωποι του πολιτισμού, της μαγειρικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, συμμετέχουν σε γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες σε Νάξο και Σχοινούσα, ενώ γίνονται αγρότες για μία μέρα και για καλό σκοπό: Φυτεύουν συμβολικά πατάτες Νάξου οι οποίες, μαζί με γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε ιδρύματα της Ελλάδας τα οποία φιλοξενούν παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, «το πρόγραμμα προβολής του νησιού μέσω των αγροτικών προϊόντων έχει αποφέρει καρπούς. Εν μέσω κορονοϊού, η Νάξος προσελκύει επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, κυρίως όμως, ελληνικές οικογένειες. Αυτό που συνέβη με τις τουριστικές ροές τον φετινό Αύγουστο, δεν είχε προηγούμενο στο νησί, ξεπερνώντας κατά πολύ και το 2019. Στην ΕΑΣ προσπαθούμε με συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που δεν είναι άλλα από τον πρωτογενή τομέα μας και τα αγαθά της ναξιώτικης γης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους ντόπιους παραγωγούς και ειδικότερα τη νέα γενιά, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας».

Σημειώνεται ότι η ξακουστή πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Στο συσκευαστήριο πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την πατάτα, παράγει και πιστοποιημένο πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ