today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Ο “ξεχασιάρης” εφοπλιστής, το deal Fraport με Alpha Bank και οι big business του Πλακιωτάκη

Ιδιαίτερα και σταθερά… ξεχασιάρης αποδεικνύεται γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος αρέσκεται στις επενδύσεις ακινήτων, και μάλιστα πολυτελών. Όπως πληροφορούμαστε, προμηθευτής του (εταιρεία υλικών κατασκευής οικοδομής) τον οδήγησε στα δικαστήρια, επειδή ο εφοπλιστής του χρωστούσε ουκ ολίγα, από την προμήθεια υλικών σε σπίτια, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Το δικαστήριο δικαίωσε την επιχείρηση και ο εφοπλιστής πλήρωσε κανονικά το… μάρμαρο, με σεβαστό εξαψήφιο ποσό. Αλήθεια, την ίδια κοντή μνήμη έχει ο εφοπλιστής και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία, από την οποία αγόρασε πρόσφατα πολυτελέστατες βίλες; Μάλλον όχι…

Πληροφορίες της στήλης διαψεύδουν ότι το deal της Fraport με την Alpha Bank έχει κλείσει. Είναι πολύ κοντά στο να κλείσει. Ειδικότερα οι διαπραγματεύσεις αφορούν στην έκδοση ομολογιακού ύψους 40 εκατ.ευρώ, καθώς πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Η Fraport είναι από τους κορυφαίους επενδυτές στη χώρα μας, άλλαξε τις μεταφορές με την αναμόρφωση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται και αξίζει της έμπρακτης στήριξης. Άλλωστε, έχει ήδη κλείσει συμφωνία με το Δημόσιο για αναστολή των πληρωμών που προβλέπονται τη σύμβαση παραχώρησης για τα έτη 2019,2020, 2021, ποσό που αντιστοιχεί σε 170 εκατ.ευρώ. Η κίνηση πάντως στα αεροδρόμια έχει αυξηθεί σημαντικά, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της κίνησης του 2019, γεγονός που δείχνει πως το β’ εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο.

Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει τις απαραίτητες διαδικασίες, καθώς στόχος του είναι στις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει το διαγωνισμός, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν ήδη υποβάλλει η Energean και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ. Πάντως η πρώτη έχει και τα κοιτάσματα στη Καβάλα, επομένως έχει τα απαραίτητα εχέγγυα. Από την άλλη βέβαια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΣΦΑ, είναι….ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΣΦΑ. Πώς να το κάνουμε ;

Τα χέρια τους τρίβουν στην Intracom Holdings. Και εξηγούμαστε: Η μετοχή, ενάμιση χρόνο τώρα, έχει ανέβει 800%, από τις αρχές του έτους έχει διπλασιάσει την αξία της και  έρχονται…έργα. Μεγάλα έργα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει νέα ώθηση σε Intrasoft και Intrakat. Οι δύο εταιρείες του ομίλου, θα έχουν όπως όλα δείχνουν σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό και κατασκευαστικό μετασχηματισμό της χώρας. Η μεν πρώτη τρέχει ήδη σημαντικά έργα σε ΕΦΚΑ και δημόσιο, ενώ η δεύτερη έχει επενδυτικό πρόγραμμα 1 δις.ευρώ που αφορά στην πράσινη ενέργειας. Η Τρίτη εταιρεία του ομίλου, η Intracom Defence, κλείνει συμβόλαια με το ΝΑΤΟ και επειδή έρχονται νέα εξοπλιστικά, λογικά θα είναι μέσα σε αυτά, αν δεχτούμε πως έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

H Noval του Στασινόπουλου όπως φαίνεται θα είναι το next big thing στην αγορά του real estate. Επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, συμμετέχει σε σημαντικά projects, ενώ αναμένεται να μπει σε ακόμη περισσότερα έργα. Το χαρτοφυλάκιό της αυξήθηκε 29% σε αξία το εξάμηνο στα 389,7 εκατ.ευρώ, ενώ αναπτύσσει το The Orbit στην Αθήνα, ολοκληρώνει το River West και μετασχηματίζεται εταιρικά.

Φορτσάρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης για τη χρηματοδότηση 44 έργων. Αφορούν στην αναβάθμιση λιμενικών υποδομών σε νησιά και 47 ακτοπλοϊκών γραμμών μέσω πολυετών συμβάσεων. Τα 33 έργα εξ’ αυτών είναι προϋπολογισμού 175,2 εκατ.ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές-Μεταφορές 2021-2027.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ