today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Αυτοψία Λ.Μενδώνη και Γ.Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

Στο Πεντελικό Όρος και συγκεκριμένα στις θέσεις του Αρχαίου Λατομείου, από το οποίο έγινε η εξόρυξη του μαρμάρου για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, στη Σπηλιά του Νταβέλη και στην «οδό λιθαγωγίας» -στον δρόμο από τον οποίον γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου στην αρχαιότητα- έκαναν αυτοψία χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, την υπουργό και τον υφυπουργό συνόδευαν οι γενικοί γραμματείς Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, μετά από πρόσκληση της δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, παρουσία των δημάρχων Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, καθώς και του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού Βλάσση Σιώμου.

Στο Πεντελικό Όρος, το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, ενώ η εγγύτητα με την πρωτεύουσα καθιστούν την ανάδειξη του επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την Αθήνα και συγχρόνως τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε κατά χώρα σύσκεψη παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το σχέδιο για τη συνολική ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, που εκπόνησε ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου και του ΣΠΑΠ. Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, με έμφαση στο Αρχαίο Λατομείο και στο Ιερό του Διονύσου, που βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του βουνού. Το στρατηγικό σχέδιο του Πεντελικού Ορους αναμένεται να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του τρέχοντος μηνός.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η ανάδειξη του Πεντελικού Όρους αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των φορέων που είμαστε σήμερα εδώ. Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Στο πλαίσιο αυτό η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού δήλωσε κατηγορηματικά: «Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργεία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ