today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναχαίτηση της πανδημίας

Στο «μπρα ντε φερ» εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων φαίνεται ότι δεν προκύπτει …νικητής. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση  προκρίνει το διπλό μοντέλο λειτουργίας με  αμιγή(covid-free) και μεικτά καταστήματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον…

Στο τραπέζι πάντως παραμένει και το ενδεχόμενο σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι μόνο για τους όσους έχουν βεβαίωση εμβολιασμού, ελέω της  μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει στο «γράψε-σβήσε» τα κυβερνητικά σχέδια.

Στα «σκαριά» και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως προανήγγειλε  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Του Κώστα Πασίση

Οι αρνητές των εμβολίων πάντως θα έχουν κάποιες δυσκολίες με την είσοδο τους στους κλειστούς χώρους καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (rapid και μοριακά τεστ) ανά χείρας.

«Ελευθέρας» θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα καταστήματα θα έχουν στην είσοδο ειδική σήμανση που θα διευκρινίζει το καθεστώς λειτουργίας τους.

«Τσουχτερά» επίσης θα είναι και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, καταστηματάρχες και πελάτες αναφορικά με την τήρηση των μέτρων.

Ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα και για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματικών ομάδων.

Ο Πρωθυπουργός εγκαίρως είχε στείλει το μήνυμα του ότι θα προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο αν δεν εισακουστούν οι συστάσεις των ειδικών.

Το ίδιο επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση “Economist”:  “Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο. Είναι εθνική ανάγκη να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ειδικά για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί. Με πειθώ αλλά και με μέτρα, έτσι ή αλλιώς”.

Μια αναφορά που «ξεθολώνει» το τοπίο, γύρω από  το εν λόγω ανοικτό …μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι στην κυβερνητική λίστα βρίσκονται οι νοσηλευτές στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ο εμβολιασμός τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, με πιθανότερο σενάριο, ο εμβολιασμός να ξεκινήσει στις Αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκτός των υγειονομικών στη «λίστα» βρίσκονται και άλλες κατηγορίες, όπως των εκπαιδευτικών, των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.

Η κυβέρνηση προχωρά στη συγκεκριμένη λύση, λαμβάνοντας υπόψη της και τη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, υπέρ του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες τάσσεται το 66,8%.

Λίγο πιο περίπλοκο είναι το τρίτο «μέτωπο», που σχετίζεται με τους κληρικούς οι οποίοι, δια του κηρύγματος, προτρέπουν το ποίμνιο να μην εμβολιαστεί, παρότι η ηγεσία της Ιεραρχίας έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου.

Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα μεταβούν στην Ιερά Σύνοδο για να συζητήσουν τον κοινό βηματισμό τους σε μια σειρά θεμάτων, όπως και το προαναφερθέν.

Επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», ανέφερε στο κρατικό  στο ραδιόφωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ