today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τα σενάρια στο τραπέζι για τις «διευκολύνσεις» των εμβολιασμένων

Μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους αναμένεται να δώσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ δεν αποκλείεται το ψηφιακό πιστοποιητικό να επιδεικνύεται σε εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα, θέατρα και κινηματογράφους με αποτέλεσμα όλες αυτές οι επιχειρήσεις, σε περίπτωση που αποφασίσουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, να λειτουργήσουν όπως και πριν τον Μάρτιο του 2020.

«Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων», τόνισε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στο MEGA.

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, πρόσθεσε.

Α.Σκέρτσος: Η ζωή των εμβολιασμένων θα γίνει ξανά κανονική

Στο θέμα της πανδημίας, αναφέρθηκε και ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, χθες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» τονίζοντας πως το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή ως προς το εμβολιαστικό μας σχέδιο, το 54% των ανθρώπων άνω των 18 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι ως έχουμε πάει πολύ καλά. Από εδώ και πέρα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο πολύ κρίσιμοι μήνες για να μπορέσουμε να πιάσουμε την επιθυμητή ανοσία της κοινότητας», τόνισε.

«Οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ήταν το βασικό επιχείρημα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ’ ειπείν των επιχειρηματών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς. «Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

«Αν είσαι εμβολιασμένος, η ζωή σου θα είναι κανονική», ήταν το “μότο” του κ. Σκέρτσου, αντιθέτως «αν δεν είσαι εμβολιασμένος, κινδυνεύεις από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και όποια άλλη μετάλλαξη». Και, με βάση τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση, ότι όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, «όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Όποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ