today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Το νερό και η απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Γράφει η Φωτεινή Ανέστη

Κάθε ημέρα που περνά βλέπει το φως της δημοσιότητας ακόμη μια μελέτη η οποία προβλέπει καταστροφικές συνέπειες από την υφιστάμενη και συνεχώς διογκούμενη κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα σε όλες τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επέλθουν από αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η ασυδοσία και η ανευθυνότητα της ίδιας της ανθρωπότητας, ξεχωρίζει η επερχόμενη με  ραγδαίους ρυθμούς παγκόσμια έλλειψη νερού.

Γράφει η Φωτεινή Ανέστη*

Όπως προβλέπουν οι ειδικοί σε λιγότερο από 30 χρόνια, εάν η ανθρωπότητα δεν μειώσει την μαζική υδροηλεκτρική παραγωγή, και άλλες ενέργειες κατασπατάλησης αυτού του φυσικού αγαθού, οι αντικρουόμενες ανάγκες ενέργειας και πόσιμου νερού, με την ξηρασία η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα, θα υπάρξει τρομερή έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει όλο και περισσότερο και αυτές τις μέρες η ζήτηση και η επιθυμία για νερό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία αφού ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 70-75% από νερό.

Το νερό είναι ο διαλύτης των βιοχημικών αντιδράσεων παίζοντας καταλυτικό ρόλο στον μεταβολισμό, ενώ η έλλειψη ή η υπερσυγκέντρωση του σωματικού νερού θέτουν σε κίνδυνο την συνολική σωματική υγεία μας.

Πόσο τυχεροί είμαστε, ακόμα, άραγε, που μπορούμε απλά ανοίγοντας την βρύση του σπιτιού μας να πιούμε ένα ποτήρι νερό ή απολαμβάνοντας για ώρα ένα ντους; Ας αναλογιστούμε, πόσο άνετα ανοίγουμε την βρύση με το λάστιχο ξοδεύοντας δεκάδες πολύτιμα κυβικά υγρού χρυσού στο δρόμο.

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, οι προειδοποιήσεις από τους ειδικούς αλλά και οργανώσεις για την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι αποκαρδιωτικές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό που εδώ και πολλές δεκαετίες αυτό που ήδη συμβαίνει στις χώρες του Τρίτου κόσμου, να το αντιμετωπίσουν  και οι προηγμένοι λαοί του δυτικού κόσμου.

Η έλλειψη του νερού ήδη χτυπάει τις πόρτες μας τόσο με τις ανυπολόγιστες καταστροφές των δασών όσο και με άλλες αρνητικές οικολογικές συμπεριφορές. Αν καθίσουμε και το σκεφτούμε βρισκόμαστε μια ανάσα από τη στιγμή που το νερό, θα μετατραπεί στο πιο ακριβό και πολύτιμο αγαθό.

Ήδη είναι στις περισσότερες περιοχές τις χώρας μας και ιδιαίτερα στα νησιά, με τις διακοπές νερού και την χρήση εμφιαλωμένων για ντους, χρήση τουαλέτας, και τη μεγάλη κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού, βλέπουμε σήμερα τις δύσκολες καταστάσεις του αύριο.

Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το σημερινό ανεύθυνο τρόπο, βρισκόμαστε προ των πυλών μιας ανυπολόγιστης έλλειψης νερού, ακόμα και στην περίπτωση που το νερό θα ήταν δωρεάν. Διότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το κόστος δεν έχει να κάνει με τη ζημιά. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά δεν είναι υπερβολή, ότι μέχρι το 2040, σύμφωνα με σοβαρές διεθνείς μελέτες, δεν θα έχουμε νερό, εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ανεύθυνο τρόπο που λειτουργούμε.

Η ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στα υδατικά θέματα μαζί με την εκπαίδευση από την μικρή ηλικία για την σωστή διαχείριση νερού είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει χθες, ευαισθητοποιώντας τα μικρά παιδιά για την εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, να γνωρίζουν να κατανοούν, να μάθουν, να αναρωτηθούν, να συνεργαστούν.

Έτσι δεν θα χρειάζεται να τρέχει η βρύση όση ώρα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πλένουμε τα χέρια μας, πλένουμε τα πιάτα. Πραγματικά αν όλοι ξεκινώντας αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες μέσα στο σπίτι μας, ίσως να καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την επερχόμενη οικολογική καταστροφή.

Δεν πρέπει να μας ικανοποιεί η σημερινή επάρκεια σε νερό καθώς η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη αλλαγής καλλιεργειών επιτάσσουν εναλλακτικές πηγές άρδευσης, μείωση της σπατάλης με φράγματα, τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων νερών.

Όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, έγκυρες μελέτες δείχνουν ότι φτάνοντας στο 2040, δεν θα υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη για να ικανοποιήσει τη δίψα του παγκόσμιου πληθυσμού, και τις ενεργειακές και ηλεκτρικές ανάγκες, ένα συνεχίσουμε τη σημερινή ασυδοσία.

Έχουμε σκεφτεί άραγε πόσο εύκολη πρόσβαση έχουμε για να πιούμε ένα ποτήρι νερό, ανοίγοντας απλά την βρύση μας ή το ψυγείο μας, παίρνοντας ένα μπουκάλι παγωμένο νερό;

Έχουμε σκεφτεί ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή ανευθυνότητα, δεν θα χάσουμε μόνο αυτή την καθημερινή ευκολία πρόσβασης σε ένα πολύτιμο για τη ζωή αγαθό;

Ξεκινώντας, από κάποιες περιοχές του πλανήτη που ήδη το πρόβλημα έλλειψης νερού είναι αισθητό, είναι βέβαιο ότι με αφορμή το νερό θα ξεκινήσουν ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουμε συνηθίσει να ακούμε για πολέμους που γίνονται για το πετρέλαιο και έχουμε δει αρκετούς από αυτούς και τις τραγικές τους επιπτώσεις.

Ας αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε πολεμικές συγκρούσεις, όχι για ένα καύσιμο το οποίο κινεί τα αυτοκίνητά μας και ικανοποιεί άλλες καθημερινές ανάγκες, αλλά πολεμικές συγκρούσεις για το απαραίτητο για την ίδια μας της ζωή καύσιμο που είναι το νερό. Οι πόλεμοι που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα για το πετρέλαιο θα φαντάζουν αστείο μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε.

Και εδώ στη χώρα μας την Ελλάδα, που αυτές τις ημέρες βιώνει ένα ακόμη απίστευτο καύσωνα, λόγω γεωγραφικής θέσης και μιας εκρηκτικής ευρύτερης περιοχής, το πρόβλημα θα είναι πραγματικά εκρηκτικό, και οι συνέπειες εξαιρετικά δραματικές.

Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, αλλάξουμε την οικολογική μας συμπεριφορά στην διαχείριση και την διαφύλαξη για την επάρκεια αποθεμάτων νερού πιθανώς να δώσουμε μια παράταση στην ερημοποίηση της Γης και κατά συνέπεια στην συνέχιση της ανθρώπινης ύπαρξης.

*Η Φωτεινή Ανέστη είναι Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας και Δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ