Χρ.Σπίρτζης για αναδιάρθρωση ΕΛΑΣ: Οι αντιφάσεις πολλές και τα σχέδια εν κρυπτώ

ΑΠΕ

«Να σταματήσει η κυβέρνηση τα επικοινωνιακά παιχνίδια με την ΕΛΑΣ και να την αφήσει να εκπληρώσει τους θεσμικούς σκοπούς ύπαρξης της στην υπηρεσία της κοινωνίας, την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση του εγκλήματος», ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

«Διαβάζουμε για την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και την υιοθέτηση σχεδίου, κρυφού ως τώρα, για την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ», αναφέρει ο κ. Σπίρτζης και προσθέτει: «Δεν θα σχολιάσουμε την αντίφαση από τη μια να δίνει συγχαρητήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την άλλη να αναγνωρίζει την απόλυτη αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της ελληνικής αστυνομίας. Ούτε την αντίφαση για δύο χρόνια η ΕΛΑΣ να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ιδρύοντας νέα τμήματα (ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, ΕΛΑΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία), προσλαμβάνοντας 3500 ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες με κατ’εξαίρεση διαδικασίες, υπερστελεχώνοντας τις υπηρεσίες της «τάξης», όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαλεί την βαριά καταστολή, και υποστελεχώνοντας τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος και σήμερα να αποφασίζει την πλήρη αναδιάρθρωση της με στόχο να υπηρετήσει τον θεσμικό της ρόλο για την καταπολέμηση του εγκλήματος».

Ακολούθως υπογραμμίζει: «Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, να μας εξηγήσει πως έφτασε στο άγνωστο σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Με ποιους το συζήτησε; Πώς καλύπτει την αναγκαιότητα πολιτικών συγκλίσεων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, όπως μόλις πριν μια εβδομάδα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ανακοινώσεις πλήρους αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ, χωρίς καμία συζήτηση με τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου;».

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και των υπηρεσιών που την συνδράμουν αναφέρει: « Ακούμε και ελπίζουμε να είναι ψέματα ότι ετοιμάζεται η ίδρυση υπηρεσίας στην υπό το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ΕΥΠ, και στη συνέχεια η μετακίνηση της νέας υπηρεσίας σε άλλο οργανισμό, με στόχο την εκκαθάριση στελεχών της ΕΥΠ και με άλλοθι την πλήρη αποτυχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Να θυμίσουμε ότι η ΕΥΠ είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όποια προσπάθεια εκκαθαρίσεων στα στελέχη της, θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην εθνική ασφάλεια της χώρας και θα το παρακολουθούμε στενά». Κλείνοντας καταγγέλλει ότι «οι αντιφάσεις είναι πολλές και τα «εν κρυπτώ» σχέδια, συνηγορούν στην ένταση των ανησυχιών της κοινωνίας και στην καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας για την ΕΛΑΣ και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».