today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Αδειάζει» η κυβέρνηση τον «Σουλτάνο» αναφορικά με την πρόταση- τέχνασμα για απευθείας προσωπική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, όταν προκύπτει εμπλοκή, υποβιβάζοντας τη συνεννόηση σε επίπεδο συμβούλων, ως πρώτη κίνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήταν σαφής.

Του Κώστα Πασίση

Τόνισε πως «απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών» προσθέτοντας πως «πρακτικά κάποιος πρέπει να την κανονίζει και αρμόδια για αυτό από την πλευρά της Ελλάδος είναι η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν.

Επίσης επέμεινε πως θέση της Ελλάδος παραμένει ότι «η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία η χώρα μας στηρίζει, θα πρέπει να προωθείται με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες.

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει ότι μια από τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ήταν η διασύνδεση των ελληνοτουρκικών με τα ευρωτουρκικά.

Το στοίχημα αυτό επετεύχθη και είναι εθνική επιτυχία. Η Τουρκία δε δύναται να την ακυρώσει επειδή δεν τη βολεύουν οι εξελίξεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και αποδεικνύουν το μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας.

Τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου ξεκίνησε και η προεργασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 24 και 25 Ιουνίου όπου στην ατζέντα βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με δεδομένο ότι οι βασικές διαφωνίες Ελλάδος-Τουρκία παραμένουν αμετάβλητες, εκείνο που περιμένει η Αθηνα από την Άγκυρα είναι απτά δείγματα γραφής στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων. Αν υπάρξουν θα ανοίξει και ο δρόμος για την προώθηση της θετικής ατζέντας που διακαώς επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος από την Ευρώπη.

Στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την ερχόμενη εβδομάδα, δυο είναι τα καυτά θέματα που απασχολούν την Τουρκία.

Η ανανέωση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, με το δεύτερο να είναι πιο πολύπλοκο πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο θέμα, πλην της Αθήνας παρακολουθεί και η Λευκωσία και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με …άγριες διαθέσεις, μετα την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό.

Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης

Στο μεσοδιάστημα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της. Στο Κάιρο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό Μοσταφά Μαντμπούλι, ενώ θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Στόχος του νέου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο είναι η αναβάθμιση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου.

Φυσικά η περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο, μεταφράζεται σε ισχυροποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ανάχωμα στις επιθέσεις φιλίας της Άγκυρας στο Καιρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ