today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Η Βραζιλία θα παραλάβει 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson

Η Βραζιλία θα παραλάβει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες μια πρώτη παρτίδα 3 εκατομμυρίων δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κουεϊρόγκα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι εξαγωγές των εμβολίων, που παρασκεύασε η φαρμακευτική εταιρεία Janssen, θυγατρική της J&J, εξακολουθούν να χρειάζεται να εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Σαφώς, εάν η απόφαση της FDA καθυστερήσει, αυτές οι 3 εκατομμύρια δόσεις μπορεί να μην είναι πλέον χρήσιμες για εμάς, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος», είπε, καταθέτοντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τους χειρισμούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η παρτίδα εμβολίων λήγει στις 27 Ιουνίου. Ο Κουεϊρόγκα ανέφερε ότι θα πρέπει να χορηγηθούν «πολύ γρήγορα» στο εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης της Βραζιλίας, προτού λήξουν.

Η Βραζιλία υπέγραψε μια συμφωνία με την Janssen για να παραλάβει 38 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε η πρώτη παρτίδα φτάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η Επιτροπή της Γερουσίας ερευνά την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην έγκαιρη εξασφάλιση εμβολίων, για τις οποίες πολιτικοί κατηγορούν τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης προχωρά πολύ αργά στην λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μέχρι στιγμής μόλις το 14,5% των Βραζιλιάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις κυρίως του εμβολίου CoronaVac, που παρασκευάστηκε από την κινέζικη εταιρεία Sinovac Biotech Ltd. Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer επίσης χορηγούνται στη χώρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βραζιλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 476.792 νεκρούς επί συνόλου 17.037.129 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν πως έρχεται τρίτο κύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ