today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Η κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική και η επερχόμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Περί τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί- εκτός απροόπτου- η συνάντηση στην Αθήνα του  Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρόσκληση του από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Οι δύο πλευρές είναι σε επαφές», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελωνη, η οποία παράλληλα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι καταπέλτης για την Άγκυρα, όσον αφορά την πολιτική της έναντι των θρησκευτικών ελευθεριών. Στην έκθεση, η Τουρκία κατηγορείται για σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Του Κώστα Πασίση

Η επικείμενη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών ενδεχομένως να κρίνει και το μέλλον των διερευνητικών επαφών που έχουν «παγώσει» μετά τον 61ο και 62ο γύρο όπου επιβεβαιωθήκαν οι αγεφύρωτες διαφορές των δυο χωρών.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο ύστερα και από τη διπλωματική σύρραξη Δένδια –  Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Διπλωματικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι άτυπες συνομιλίες θα συνεχιστούν επειδή η διακοπή τους σε αυτή τη φάση δε βολεύει τον Σουλτάνο που θέλει ανοικτούς διαύλους με την Ευρώπη, αν και η στάση του στη Μέση Ανατολή απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα…

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι στη συνάντηση των δυο ανδρών θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο τετ-α-τετ  Μητσοτάκη – Ερντογαν, το οποίο όμως χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία για να μην έχει την τύχη των  προηγούμενων.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας  δεν θα ανεχτεί τσαμπουκάδες από την Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί», τόνισε σε δηλώσεις του-μήνυμα προς τη γειτονική χώρα.

Οι τούρκοι όμως συνεχίζουν το …χαβά τους. Ο υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακαρ  ανέφερε ότι «όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, ας κοιτάξουν ξανά τον χάρτη συγκρίνοντας το 1821 με το 2020», συντηρώντας το βαρύ κλίμα.

Το παρασκήνιο με ηγέτες των Βαλκανίων

«Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια» θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο τίτλος στις επαφές  που ξεκίνησε από χθες και συνεχίζει και σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε  με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic. Τον ομόλογο του στα Σκόπια Zoran Zaev, με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik.

Ενώ σήμερα θα συναντηθεί  με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapic.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ των Δελφών και το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Αλλά έχουν και ένα αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο και πρόσημο.

Η ατζέντα δεν είναι μονοθεματική αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα είναι η πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιρροή, γεγονός που την καθιστά δυνατό παίχτη στην περιοχή.

Για πολλές Βαλκανικές χώρες η Ελλάδα αποτελεί το «όχημα» τους για τις Βρυξέλλες.

Η χώρα μας από την πλευρά της θέλει να ανακόψει τη περαιτέρω διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επαναπροσέγγιση όλων των Βαλκανικών χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ