today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η δυσφορία της κυβέρνησης με τον Μ. Σχοινά, η Λάρκο, και οι αμερικανικές επενδύσεις

Μεγάλη δυσφορία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτροπο στης χώρας μας στην Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Χθες, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε κάποιο λόγο να το κάνει, ο κ. Σχοινάς παραλίγο να τινάξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας (αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε.) στον αέρα, δηλώνοντας ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύεται από τον Σεπτέμβριο τα εμβόλια της Astra Zeneca! Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία για να πείσει την κοινή γνώμη ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και βασίζει στην επιτυχία του εμβολιασμού την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι τα “γαλλικά” που ακούστηκαν για τον κ. Σχοινά  να είναι άνευ προηγουμένου, με κάποιους να αποδίδουν τις δηλώσεις του στην αντιληπτική του ικανότητα, ενώ κάποιοι άλλοι να λένε δεικτικά ότι o Επίτροπος καλύτερα να μιλά για  το masterchef ή για το ποδόσφαιρο που κατέχει περισσότερο από την πολιτική… Κάποιοι πιο υποψιασμένοι χρέωναν τις δηλώσεις του κ. Σχοινά όχι στην αντιληπτική του ικανότητα, αλλά στην πολιτική σχέση του με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σχέση που αναπτύχθηκε  με την ταύτιση απόψεών τους κατά την περίοδο του Μακεδονικού.  Πάντως και στην Κομισιόν δεν είδαν με καλό μάτι τις δηλώσεις του κ. Σχοινά, ενώ χθες το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αδειάζοντας με ευθύ τρόπο τον Έλληνα επίτροπο.
Θέμα εικοσιτετράωρων είναι η παροχή πρόσβασης στους υποψήφιους αγοραστές της ΛΑΡΚΟ στο VDR τις υπερχρεωμένης δημόσιας επιχείρησης. Βεβαίως «μόλις μπουν στο VDR οι μισοί από τους έξι υποψήφιους μπορεί να λακίσουν», έλεγαν εχθές σκωπτικά κάποιοι στη Λάρυμνα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδωσε άλλα 17 εκατομμύρια για να λειτουργεί η εταιρεία αλλά αναζητούνται τα απαιτούμενα για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων που προβλέπει η ειδική διαχείριση. Και όπως πληροφορείται η στήλη υπάρχουν πολλές κρυφές απαιτήσεις εργαζομένων και εργολάβων.
Οι εταιρείες που έχουν ήδη ενημερωθεί σχεδιάζουν να «μπουν» δυνατά στην αγορά της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι λοιπόν επενδύσεις ετοιμάζουν η AccuSol, η Αιολική Αγ.Θεοδώρων, η Mytilineos, η Derim και η Τέρνα Ενεργειακή. Και ακόμη άλλες που δεν έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους, αλλά ετοιμάζονται για επενδύσεις.
Σκληραίνει ο ανταγωνισμός για την εξοπλιστική προμήθεια αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ του πολεμικού ναυτικού για την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών και την αναβάθμιση άλλων τεσσάρων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έφεραν  στο προσκήνιο την Lockheed Martin που κατέθεσε την επίσημη πρότασή της. Ο Αμερικανικός όμιλος φαίνεται να εξετάζει λύση που θα μοιράσει έργο τόσο στην Ελευσίνα όσο και στο Σκαραμαγκά. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν όμως και Γάλλοι, Γερμανοί, ολλανδοί, Ισπανοί, Ιταλοί, Βρετανοί… Αρχές Ιουνίου αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του Μαξίμου.
Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού μαθαίνουμε πως η προεδρία Μπάιντεν είναι έτοιμη για μεγάλο πολιτικό bulling στην Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιεί επενδυτικούς βραχίονες που στόχο έχουν την θωράκιση στη χώρα μας. Μέσα σε αυτές τις επενδύσεις γεωγραφικά το Αιγαίο και η Μεσόγειος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς θα αυξηθεί το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα στην περιοχή. Άλλωστε ο ενεργειακός κλάδος ενδιαφέρει Αμερικάνους επενδυτές.
Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται η Tesla να ανοίξει το δεύτερο σταθμό ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα μας.  Ο πρώτος ήδη λειτουργεί στο Golden Hall και αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Σεπτέμβριο στη Λαμία. Ακολουθούν έως τέλος του έτους σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ