today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Πως θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα

Οδικό χάρτη για την απελευθέρωση συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά και τη διατήρηση του περιορισμού των υπερτοπικών μετακινήσεων ενόψει της εορτής του Πάσχα, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και την κυβερνητική στρατηγική της σταδιακής απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά την εστίαση η οποία θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Το self-test θα είναι υποχερωτικά για τους εργαζομένους.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εκπαίδευση καθώς στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον τουρισμό ο οποίος θα ανοίξει το Σάββατο 15 Μαΐου με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμός ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως την Μεγάλη Εβδομάδα ενεργοποιείται ακόμη μία εμβολιαστική γραμμή για τους πολίτες άνω των 30 ετών με στόχο, όπως είπε, να οικοδομηθεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας ανά την επικράτεια.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους πλέον ευπαθείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν: «Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό».

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με “ανάσα” ελευθερίας

Eφέτος, θα υπάρχει η δυνατότητα ο κόσμος να επισκεφθεί τους εκκλησίες, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Παραμένει σε ισχύ η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
  • Στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς σε εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους.
  • Εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Για τη μεγάλη Παρασκευή: η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συνωστισμών.

Παράλληλα, μετατίθεται στις 22:00 η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας  για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο το όριο εννέα ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου self test.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ