today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με “ανάσα” ελευθερίας

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

“Στόχος είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο, γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των αυστηρών, υγειονομικών μέτρων, αλλά και την έναρξη εμβολιασμών της ηλικιακής ομάδας 30 -39 ετών.

Καθώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας δεν θα άντεχαν οποιαδήποτε επιφόρτιση,  δεν θα επιτραπεί η μαζική μετακίνησή από νομό σε νομό για το Πάσχα. Ωστόσο, θα απελευθερωθούν στις 15 Μαΐου, για όλους τους πολίτες.

Παρόλαυτα, φέτος, θα υπάρχει η δυνατότητα ο κόσμος να επισκεφθεί τους εκκλησίες, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Παραμένει σε ισχύ η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
  • Στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς σε εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους.
  • Εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.Για τη μεγάλη Παρασκευή:

     

  • η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.
  • το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συνωστισμών.Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας

    Παράλληλα, μετατίθεται στις 22:00 η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας  για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00.

    Πάσχα με δύο οικογένειες

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο το όριο εννέα ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου self test.

    Προχωράει το σχέδιο “Ελευθερία”

    Γραμμή εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών ανοίγει από την Μεγάλη Τρίτη, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στο σκεύασμα της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα είπε ο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ