today-is-a-good-day
19 C
Athens

Καταγγελία εκδοτών βιβλίου κατά του skroutz.gr για παραβίαση της ενιαίας τιμής

Καταγγελία προς το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα προς τη Γ.Γ.  Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κατέθεσε η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου κατά της διαδικτυακής πλατφόρμας skroutz.gr η οποία έσπασε (εν μέσω μάλιστα πανδημίας και κλειστής αγοράς) την ενιαία τιμή βιβλίου, παρέχοντας στους πελάτες της έκπτωση μεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπει ο νόμος προστατεύοντας το βιβλίο.

Σύμφωνα με τους εκδότες:

Εδώ και ημέρες η ιστοσελίδα www.skroutz.gr είχε αναρτήσει ανακοίνωση περί έκπτωσης 15% στις αγορές βιβλίων μέσω του Skroutz, δηλαδή από την πλατφόρμα, και με τη χρήση κάρτας Visa. Μετά την επισήμανση εκ μέρους μας ότι παρανομεί και παραβιάζει τον νόμο περί Ενιαίας Τιμής, άλλαξε απλώς τη διατύπωση σε “αγόρασε βιβλία με κάρτα Visa και πάρε δώρο το 15% της αξίας τους”.

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Ν. 4549/2018 περί Ενιαίας Τιμής Βιβλίου που προβλέπει έκπτωση έως 10% σε όσα βιβλία υπάγονται στον νόμο, ενώ απαγορεύει και κάθε επιπλέον παροχή με την αγορά βιβλίων που προστατεύονται από την ΕΤΒ (N.4549/2018, άρθρο 35, παρ 3).

Την επιστολή προς το υπουργείο υπογράφουν από κοινού:
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ