today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

«Αποχρώσεις γέλιου» από τη Σοφία Σουλή

Η Σοφία Σουλή μάς προσφέρει άφθονο γέλιο, όπως και περίσκεψη, με το νέο της βιβλίο «Αποχρώσεις γέλιου». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κονιδάρη και είναι απολαυστικό όπως όλα τα βιβλία της δημοσιογράφου και συγγραφέως. Η παρουσίαση της έκδοσης με τα λαμπερά ευθυμογραφήματα, έγινε χθες βράδυ στο MONΚ (Καρόρη 4, Πλατεία Αγίας Ειρήνης).

Για το καινούργιο αυτό έργο της Σοφίας Σουλή μίλησε η δημοσιογράφος και εκδότρια του Mousikogramma.gr, Μίνα Μαύρου, ενώ η σκηνοθέτις και ηθοποιός Αρκαδία Ψάλτη διάβασε αποδίδοντας κάποια χιουμοριστικά επεισόδια.

– Πόσο συχνά γελάμε σήμερα;
– Με τι γελούσαμε παλιά;
– Τι θα μας προκαλούσε γέλιο ή έστω ένα χαμόγελο;
– Εσείς γνωρίζετε τις απαντήσεις;

Σε μια εποχή που η καθημερινότητά της χρεώνεται πληθώρα αρνητικών εντυπώσεων, έχουμε ξεχάσει την εύθυμη ατμόσφαιρα τόσο, ώστε να μας ξαφνιάζει ευχάριστα όταν το χιούμορ εισβάλλει σε ανύποπτο χρόνο στη ζωή μας. Και τότε η υγιής αντίδραση είναι το γέλιο! Έχει όμως αποδειχτεί, ότι δεν γελάμε όλοι με τα ίδια αστεία. Αυτό έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα ή τα βιώματα του καθενός μας κι όχι τόσο με την παιδεία του.

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας έχει συγκεντρώσει διηγήσεις και ακούσματα διάφορων καταστάσεων και εποχών που προκάλεσαν το γέλιο. Είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο κι οι αποχρώσεις της χρωματικής γκάμας.

Αν κάποια από αυτά προκαλέσουν το γέλιο ή έστω το χαμόγελό σας, σημαίνει πως αυτό το ανάγνωσμα βρήκε τον προορισμό του.

Αναφέρεται στη ρουσφετολογία, στις διακοπές, στα reunion παλιών συμμαθητών, στην επιστήμη που… πωλείται με το κιλό. Ενδεικτικοί τίτλοι:

Η Μάρμω είναι… γάτα!
Ο αρχαιότατος θεσμός των καλλιστείων
Ο… καβουροτσεπάκιας
Άγιος Βαλεντίνος… μπατίρης
Σε λίγο… κληρώνει
Μια σκούνα… με άποψη!
Μπριζωμένος, που θα πει… κάργα νευρικός!
Αν δε σου στρώσει…
Δεινόσαυρος… στην πλαζ!
Εκδίδεται… διαβατήριο

Η Σοφία Σουλή  γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς ναξιακής καταγωγής. Οι γονείς της πρόσφεραν στον αδερφό της και σ’ εκείνη μια σωστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, ο δε στρατιωτικός και πρόωρα χαμένος πατέρας της ήταν λόγιος και πηγή αστείρευτων γνώσεων.  Η Σοφία είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας και μητέρα του Νικόλα Βασιλείου.  Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή βιβλίων και τη σύνταξη κειμένων, την επιμέλεια του λόγου και την οργάνωση εκδόσεων.

Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελέτησε παράλληλα Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά.  Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, μέλος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και άλλων πολιτιστικών σωματείων. Είναι ένα από τα Διαπλασόπουλα, τα παιδιά που πρόλαβαν ως έφηβοι το θρυλικό περιοδικό «Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» και δημοσίευαν τα πρωτόλεια γραπτά τους. Συνέχισε με τη συμμετοχή της στην «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ», με την ίδια ομάδα των μελών που όλοι μαζί συμμετείχαν  γράφοντας στο δικό τους περιοδικό, το  «ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ».

Επαγγελματικά εργάστηκε σε μόνιμη βάση από την 1η Σεπτεμβρίου 1986 μέχρι την 5η Φεβρουαρίου 2021 στην εκδοτική εταιρία Εκδόσεις Τάταρη όπου  κρατούσε τη θέση της αρχισυντάκτριας του εβδομαδιαίου περιοδικού «Το Τεστ» (το πρώτο σε κυκλοφορία περιοδικό σταυρολέξων), ενώ υπήρξε υπεύθυνη και κύρια συντάκτρια του δεκαπενθήμερου περιοδικού «Το Κέφι», καθώς και άλλων τεσσάρων μηνιαίων περιοδικών με θέμα το σταυρόλεξο, που εκδίδει η ίδια εταιρία στην οποία, επίσης, παλιότερα η Σοφία Σουλή ήταν διευθύντρια σύνταξης στο εβδομαδιαίο παιδικό περιοδικό «Κάντυ – Κάντυ», το οποίο εξέδιδε μέχρι το 1989 που σταμάτησε η έκδοση αυτή.

Παράλληλα, σαν ελεύθερη επαγγελματίας έχει συνεργαστεί με άρθρα, ρεπορτάζ, έρευνες και συνεντεύξεις σε πολλά έντυπα. Εχει εκδώσει 29 βιβλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ