today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΗΠΑ: Άρχισε η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Άρχισε επί της ουσίας σήμερα η δίκη σε βάρος του λευκού αστυνομικού, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία αποτελεί επίσης ένα «δημοψήφισμα» για τη δικαιοσύνη στην Αμερική, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, στον απόηχο των μαζικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων παγκοσμίως, που πυροδότησε ο θάνατος του 40χρονου Αφροαμερικανού.

«Σήμερα ξεκινά μια ιστορική δίκη, που θα αποτελέσει ένα δημοψήφισμα για τον δρόμο, τον οποίο έχει διανύσει η Αμερική στην αναζήτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους», είπε ο Μπεν Καμπ, λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

«Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται η δικαιοσύνη, ολόκληρος ο κόσμος μας κοιτάζει», συμπλήρωσε, προτού γονατίσει μαζί με τους συγγενείς του θύματος για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τον χρόνο κατά τον οποίο ο Ντέρεκ Σόβιν παρέμεινε με το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου του 2020, στη Μινεάπολη.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ηλικίας 45 ετών, με 19 χρόνια προϋπηρεσία στις τάξεις της αστυνομίας της Μινεάπολης, κατηγορείται για φόνο και ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού «θα προσπαθήσει να σπιλώσει» τη μνήμη του θύματος, όμως τα «γεγονότα είναι απλά. Αυτό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ ήταν η υπερβολική άσκηση υπέρμετρης βίας», τόνισε ο Μπεν Κραμπ, κατηγορώντας τον πρώην αστυνομικό ότι «βασάνισε» τον Φλόιντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ