today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας… – Γράφει ο Στέφανος Γκίκας

Μετά την ολοκλήρωση του 62ου κύκλου των διερευνητικών επαφών Ελλάδος –  Τουρκίας, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η Ελλάδα έμεινε σταθερή τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.

Επί της διαδικασίας, γιατί επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν μεν ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι ένας «μη δεσμευτικός» δίαυλος συζήτησης μεταξύ των δύο Χωρών. Επί της ουσίας, γιατί ξεκαθάρισε και πάλι, ότι δεν συζητά τίποτε άλλο, παρά μόνον την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Του Στέφανου Σωτ. Γκίκα *

Επίσης, παρά την σημαντική καθυστέρηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στον ορισμό της ημερομηνίας συνέχισης των συνομιλιών, η Χώρα μας – αν και θα μπορούσε – επέδειξε ψυχραιμία και δεν «έκλεισε την πόρτα». Υπογράμμισε έτσι για μία ακόμη φορά, ότι επιζητά τον εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προσέρχεται σε αυτόν, με αυτοπεποίθηση και με θετικό πνεύμα.

Από την πλευρά της η Τουρκία έπαιξε «το χαρτί» των καθυστερήσεων μετά την επανάληψη των Διερευνητικών που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Συνέχισε δε τις σχεδόν καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, όσο και από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους, διατηρώντας την ένταση. Προχώρησε ακόμα και στην έκδοση ρηματικής διακοίνωσης κατά της Ελλάδος, του Ισραήλ και της ΕΕ, την παραμονή των συζητήσεων, αξιώνοντας να ενημερωθεί και να ζητηθεί η συγκατάθεσή της για έργα που η ίδια ισχυρίζεται παρανόμως, ότι αφορούν περιοχές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας!

Οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, η πράξη έκδοσης της ρηματικής διακοίνωσης, κ.λπ., έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την τουρκική συμφωνία να προσέλθει στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Ωστόσο, ο Ερντογάν θέλησε με αυτό τον τρόπο να πείσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι δεν είναι ο διεθνής «ταραξίας» της περιοχής, αλλά συζητά και επιζητεί λύση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποφάσισε την συνέχιση των διερευνητικών επαφών, 10 μόλις  ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 – 26 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η προοπτική των κυρώσεων, που μετά τον τουρκικό αυτό διπλωματικό ελιγμό, μάλλον απομακρύνονται…

Ωστόσο η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι αφήνει πίσω την εμπρηστική και επικίνδυνη συμπεριφορά που επέδειξε το 2020 και ότι θέλει να επιστρέψει με ουσιαστικό τρόπο στο τραπέζι των συνομιλιών. Και πάντως ότι συμφωνεί, ότι το πλαίσιο θα είναι μόνον το Διεθνές Δίκαιο και όχι ό,τι αυτή θεωρεί δίκαιο.

Επειδή λοιπόν η κατάσταση με την Τουρκία είναι ιδιάζουσα, πριν δούμε πράγματι κάτι χειροπιαστά θετικό, ας μην βιαστούμε να πιστέψουμε ότι τα δύσκολα πέρασαν! Το αντίθετο. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!

* Ο κ. Στέφανος Γκίκας είναι Βουλευτής Κέρκυρας με την Νέα Δημοκρατία, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ