today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η δύσκολη εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Η δύσκολη εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετα την «αναβάθμιση» της προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που έγινε σε καλό κλίμα και διάθεσης συνεννόησης των  πολιτικών δυνάμεων.

Του Κώστα Πασίση*

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Άγκυρα θα συντηρήσει το «πολεμικό» κλίμα με συνέχιση των προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα, χερσαία εναέρια και θαλάσσια, ως αντίβαρο στη διπλή ήττα που υπέστη ο Σουλτάνος στη Συρία αλλά και στον Έβρο, όπου η Ελλάδα κέρδισε κατά κράτος την Τουρκία και τις μυστικές υπηρεσίες της.

Η «αναχαίτιση» από ελληνικής πλευράς όλων των προσπαθειών των μεταναστευτικών ορδών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, παραμένει μια «αχώνευτη» ήττα για τον Ερντογάν ο οποίος κατάλαβε ότι η χώρα μας  έχει καλά οργανωμένες δυνάμεις, που μπορούν να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της και να εξουδετερώσουν κάθε απειλή.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι ότι με τα μέχρι δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι η Άγκυρα προτίθεται να αναθεωρήσει  τη στάση της ή να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν αποκλείει ο Ερντογαν ο οποίος αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, να προσπαθήσει να «ρεφάρει» τις ήττες του, προκαλώντας ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αν δυσκολέψουν τα πράγματα για τον ίδιο.

Μέσα σε αυτό το «ομιχλώδες» κλίμα η κυβέρνηση προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, με νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε  ΟΗΕ και συμμαχίες με τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας είναι και η υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος την περασμένη  Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου της Αιγύπτου, και των Ηνωμένων. Αραβικών Εμιράτων.

Στο ανακοινωθέν καταδικάζονται οι εθνικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και οι  συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως επισημαίνει διπλωματική πηγή «η Αθήνα δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο παιχνίδι της όξυνσης, αλλά ταυτόχρονα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση στις κόκκινες γραμμές της». Κάτι που επισημάνθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας το τοπίο είναι καθαρό.

Μόλις χθες ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Επιπλέον σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως τα σύνορα της Τουρκίας είναι ακόμη ανοιχτά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη.

Ενώ ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ επιμένει να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών. Ένα θέμα που η Τουρκία φαίνεται ότι έχει  βάλει στην ατζέντα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ