today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Αφορμή για να φύγει από τις διερευνητικές επαφές  ή να εκβιάσει καταστάσεις στο κυπριακό και σε άλλα ανοικτά μέτωπα της, ψάχνει η Τουρκία, με τη ξαφνική αλλαγή της ρητορικής Ερντογάν, με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ημερομηνία για έναρξη του 62ου γύρου των άτυπων συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Του Κώστα Πασίση

Το εν λόγω σενάριο αρχίζει να συζητείται  όλο και περισσότερο  στο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις νέες απειλές που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας και του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η δεύτερη εκδοχή, της παλαιάς και γνωστής  …version Ερντογάν,  σχετίζεται με την προετοιμασία της συνάντησης των δυο διπλωματικών αντιπροσωπειών, όπου θα αρχίσουν τα …δύσκολα, που είναι μεταξύ άλλων και η πολυθεματική  ατζέντα που προωθεί  η Άγκυρα και απορρίπτει  ευθύς εξαρχής και ασυζητητί η Αθήνα.

Η τρίτη ερμηνεία είναι αυτή που ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ότι η απειλητική ρητορική Ερντογάν  έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά αποκάλυψε ότι η Ελλάδα  έχει προτείνει ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών και αναμένει την τουρκική απάντηση.

Παρότι, ο Ερντογάν επανήλθε στις υψηλές κορώνες, του τύπου «θα γνωρίσεις τους τρελούς τούρκους», ο Πρωθυπουργός διατήρησε τη ψυχραιμία του και μίλησε για ρητορικές «εξάρσεις» του Τούρκου Προέδρου, αφαιρώντας κάθε άλλοθι για συνέχιση της περίεργης αυτής κόντρας.

Μια «αντιπαλότητα» που ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρθωσε ανάστημα και απάντησε στα ίσα και με την ίδια γλώσσα στον τουρκικό τσαμπουκά.

Ο Πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα θωράκισε αμυντικά την Ελλάδα, προέβη σε στρατηγικές συμμαχίες με Γαλλία, Ισραήλ ακόμη και με μουσουλμανικές χώρες και πήγε στην Κύπρο και μίλησε για κατεχόμενα.

Μια έκφραση που δυσαρέστησε τον σουλτάνο, αν και την έχει ακούσει πολλάκις στο παρελθόν.

Η Τουρκία σύρθηκε στις άτυπες διερευνητικές συνομιλίες, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει την ατζέντα.

Το παιχνίδι όμως δεν του βγήκε… Οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση των νησιών, ουδέποτε θα συζητηθούν, όπως ρητά διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη του και αυτό δεν μπορεί να το …χωνέψει εύκολα ο Σουλτάνος.

Οι  γείτονες, όμως έκαναν λάθος υπολογισμό και στην  …εξίσωση του Κυπριακού ενόψει της επικείμενης συνόδου της πενταμερούς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθάρισαν  τη θέση τους και ταυτόχρονα απέρριψαν  το …σχέδιο Ερντογάν για δυο κράτη στο νησί.

Το μεγάλο και ανυπέρβλητο πρόβλημα, όμως για τον Τούρκο πρόεδρο  είναι οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως  τόνισε ο  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν  περί διχοτόμησης του νησιού.

Φόρουμ Φιλίας, μια νέα στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας

Την υψηλή δυναμική της στο διπλωματικό πεδίο έδειξε η Ελλάδα και με την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας» που φιλοξενήθηκε  στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Στο χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών, που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις Ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο».

Ωστόσο, τέτοιου τύπου κινήσεις και συμπλεύσεις  ενοχλούν σφόδρα την Τουρκία που βλέπει την Ελλάδα να εισχωρεί όλο και πιο βαθιά σε μουσουλμανικές χώρες, δηλαδή στα δικά της χωράφια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ