today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η Ισπανία όμηρος των Podemos – Ανάλυση της Σοφίας Βούλτεψη

Η ηθική νομιμοποίηση της τρομοκρατίας αποτελεί σταθερή και σκόπιμη πρακτική για κόμματα αριστερού ακτιβισμού όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos. Την ώρα που στην Ελλάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονταν με επιστολή τους υπέρ των δικαιωμάτων των τρομοκρατών, στην Ισπανία, ο «σύντροφος Ιγκλέσιας» προκαλούσε με την στάση του το δημόσιο αίσθημα, υποστηρίζοντας πότε την βασκική οργάνωση ΕΤΑ και πότε τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Η δήλωση που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση ήταν αυτή δια της οποίας ο Ιγκλέσιας εξίσωσε τον Κάρλες Πουτζεμόντ, τον αυτονομιστή πρώην ηγέτη που έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό για να διαφύγει την σύλληψη, με τους Δημοκρατικούς που κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο αγωνίστηκαν εναντίον του Φράνκο, αλλά και με όλους όσοι βρέθηκαν εξόριστοι μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας.

Σε συνέντευξή του στο La Sexta και απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί τον Πουτζεμόντ εξόριστο και αν μπορεί να τον συγκρίνει με τους εξόριστους του καθεστώτος Φράνκο, ο Ιγκλέσιας απάντησε: «Λοιπόν το λέω καθαρά, νομίζω. Και αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζομαι τις απόψεις του. Αλλά νομίζω ότι έκανε αυτό που έκανε ορμώμενος από τις πεποιθήσεις του».

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην ποινικοποίηση του κινήματος της ανεξαρτησίας, δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά είμαι δημοκράτης», απαντά ο Ιγκλέσιας στους επικριτές του, αποδεικνύοντας ότι επιμένει στην υποστήριξη του αποσχιστικού κινήματος και στη διάλυση ουσιαστικά της χώρας, αν και διατηρεί τον θεσμικό ρόλο του β΄ αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos τον κατηγορούν για προσβολή της μνήμης των αγωνιστών κατά της δικτατορίας, ενώ και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Μοντέρο έχει ξεκαθαρίσει πως το Μέγαρο Μονκλόα δεν συμμερίζεται τέτοιες απόψεις.

«Η χώρα ζει σε απόλυτη Δημοκρατία», δήλωσε η Μοντέρο. Προσθέτοντας ότι «οι εξόριστοι της περιόδου Φράνκο υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα, ενώ ο Πουτζεμόντ όχι».

Ο Ιγκλέσιας επανήλθε: «Φυσικά η ιστορική περίοδος είναι διαφορετική. Αλλά αυτοί που κακομεταχειρίστηκαν την μνήμη των αντιφασιστών, των δημοκρατών και των εξόριστων Ισπανών προσπαθούν τώρα να πουν ότι συγκρίνουμε διαφορετικά πράγματα. Αν αυτό που είπα χρησιμεύει για να διορθώσουν τα λάθη τους αυτοί που υπερασπίστηκαν τον φρανκισμό, τότε τους καλωσορίζω».

Η σκοπιμότητα των δηλώσεων

Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν πως ο Ιγκλέσιας προέβη σκόπιμα στις συγκεκριμένες δηλώσεις, προκειμένου να επηρεάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά στην ασυλία του Πουτζεμόντ. Ο τελευταίος θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει αυτές τις δηλώσεις για να πετύχει τον σκοπό του.

Πηγές προσκείμενες στην υπεράσπιση του Πουτζεμόντ μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί πως οι δηλώσεις Ιγκλέσιας μπορούν να αποτελέσουν ένα «πολιτικό πλαίσιο». Πιστεύουν δε πως οι διαφωνίες στους κόλπους της ίδιας της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να ωφελήσουν τον πελάτη τους. Ο ίδιος ο Πουτζεμόντ εμφανίσθηκε πρόσφατα αυτοπροσώπως στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του και θα επιτραπεί η σύλληψή του – διαδικασία που έχει παγώσει μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητείται και η άρση της ασυλίας των πρώην συμβούλων του Πουτζεμόντ, Άντονι Κομίν και Κλάρα Πονσατί, που επίσης διέφυγαν στο Βέλγιο το 2017 και σήμερα απολαμβάνουν την ασυλία του ευρωβουλευτή.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποστείλει τα σχετικά έγγραφα ζητώντας την άρση της ασυλίας και των τριών και τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της απόσχισης μέρους της επικράτειας.

Στόχος μια «πολυεθνική Ισπανία»!

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Ιγκλέσιας καλεί την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει να υποκύψει στις πιέσεις των Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών με μια «ιστορική λύση». Έκανε το παν ώστε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ να συμμαχήσει με το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu και όχι με το Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί. Δηλώνοντας μάλιστα πως οι αυτονομιστές… κατανοούν καλύτερα το Σύνταγμα από το Λαϊκό Κόμμα!

Και όχι μόνο αυτό! Ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον Σάντσεθ να εδραιώσει την συμμαχία του με τους αυτονομιστές για να… ανοίξει ο δρόμος για μια «νέα πολυεθνική Ισπανία»! Επιμένει μάλιστα να ενσωματωθούν οι αυτονομιστές στην «ηγεσία της χώρας»! Και αυτό, όπως είπε από το βήμα της Βουλής, θα είναι το «σχέδιο της χώρας προς μια πλουραλιστική, διαφορετική, δημοκρατική, αδελφωμένη και πολυεθνική Ισπανία».

Με σκοπό, όπως υπογράμμισε, να κρατηθεί εκτός εξουσίας για πολλά χρόνια η δεξιά! Διότι, όπως επίσης είπε, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το (ακροδεξιό) VOX – του αρέσει να τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι – είναι «ένα κατασκεύασμα που έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά», κάτι που «δεν αντανακλά την πολυφωνία της χώρας».

«Αυτό είναι το πρόβλημα», είπε απευθυνόμενος στο Λαϊκό Κόμμα. «Ότι θεωρείτε το κράτος ιδιοκτησία σας».

Ακριβώς αυτά που λέει εδώ και χρόνια ο Τσίπρας δηλαδή. Και όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που θέλουν απλώς να γίνουν αυτά οι ιδιοκτήτες του κράτους.

Έτσι, στις 3 Δεκεμβρίου 2020, η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2021 με 188 ψήφους υπέρ (PSOE, Unidas Podemos, ERC, PNV, EH Bildu, PDeCat, Más País, Compromís, NC, Teruel Existe και τη Prc) έναντι 154 ψήφων κατά (Λαϊκό Κόμμα, Vox, Ciudadanos, CC, CUP, Junts, Navarra Suma ή Foro ) και χωρίς καμία αποχή.

Μετά από την ψηφοφορία, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η χώρα θα κυβερνάται από τους κομμουνιστές.

Οι «υποχρεώσεις» του Σάντσεθ

Όλα αυτά δεν συνέβησαν χωρίς κόστος για τον Σάντσεθ. Οι νέοι εταίροι του υπενθύμισαν – πριν και μετά την ψηφοφορία – τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, τώρα η κυβέρνηση πρέπει αναγκαστικά να συμφωνήσει με τους Καταλανούς και τους Βάσκους αυτονομιστές. Και αυτό σημαίνει ότι ο Σάντσεθ πρέπει να προχωρήσει στην αμνηστία των κρατουμένων για τρομοκρατία και διάφορες αποσχιστικές ενέργειες!

Δεδομένου ότι αυτό αποτέλεσε βασική δέσμευση για την συνεργασία και την ψηφοφορία, το μόνο που έμενε να ρυθμιστεί είναι αν η αμνηστία θα αποφασιζόταν πριν ή μετά τις εκλογές στην Καταλονία, στις 14 Φεβρουαρίου, που όμως ήδη έχουν αναβληθεί λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Μια αναβολή με την οποία διαφώνησε μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς ο Σάντσεθ δέχθηκε, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να παραιτηθεί ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιλλά, προκειμένου να είναι υποψήφιος στην Καταλονία.

Αλλά πάνω απ’ όλα, ένα είναι βέβαιο: Οι ηγέτες των αποσχιστικών κινημάτων μετατρέπονται σε σταθερούς κυβερνητικούς εταίρους, με βασικό σκοπό τους να επιτύχουν αλλαγές με θεσμικό, εδαφικό και οικονομικοκοινωνικό υπόβαθρο.

Με όχημα τις γλώσσες

Και επειδή οι άνθρωποι είναι μεθοδικοί, αμέσως μετά την ψηφοφορία, Ιγκλέσιας και νέοι σύμμαχοι υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν οι γλώσσες των αυτονομιών να μην χρησιμοποιούνται ως «συνεπίσημες» μόνο στα εδάφη τους, αλλά και στην κεντρική διοίκηση και στα δικαστήρια. Να πάψει δηλαδή η ισπανική να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και από το κεντρικό κράτος!

Έτσι, δέκα κόμματα ζητούν να πάψει η «παράδοση της μιας γλώσσας» στις κρατικές υπηρεσίες και να υποχρεωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να γνωρίζουν και άλλες γλώσσες πλην της ισπανικής. Οι οποίες θα χρησιμοποιούνται με απόλυτη ισοτιμία!

Η αλλαγή έγινε αμέσως. Ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΕΤΒ2, το μοναδικό τηλεοπτικό δίκτυο που εκπέμπει στη Χώρα των Βάσκων στα ισπανικά και ελέγχεται από το βασκικό κόμμα PNV, θα μεταδίδει περισσότερες εκπομπές στα βασκικά με… ισπανικούς υποτίτλους! Ή το αντίθετο, οπότε θα υπάρχουν βασκικοί υπότιτλοι!

Τώρα, ο δρόμος έχει ανοίξει για την αμνηστία προς τα φυλακισμένα στελέχη της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ και μάλιστα χωρίς να ζητήσουν συγγνώμη ή να δείξουν την παραμικρή μεταμέλεια…

Ένα πραγματικό αγκάθι για τον Σάντσεθ ο οποίος – καθώς οι εκλογές στην Καταλονία έχουν αναβληθεί για τις 30 Μαΐου – αισθάνεται ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην αμνηστία πριν από τις καταλανικές κάλπες.

Θέλουν… προσάρτηση της Ναβάρα!

Οπότε, ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα: Το βασκικό κόμμα Bildu, εταίρος πλέον της κυβέρνησης με τις ευλογίες Σάντσεθ και Ιγκλέσιας, ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την… προσάρτηση της Ναβάρα σε μια «ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Βάσκων»!

Μιλάμε για το πιο παλιό αίτημα του ριζοσπαστικού εθνικισμού

Και αυτό συμβαίνει την ώρα που ο δήμαρχος της Παμπλόνα, πρωτεύουσας της Ναβάρα, καταγγέλλει ότι η ΕΤΑ εξακολουθεί να πιέζει και να τρομοκρατεί τον λαό της Ναβάρα.

Ακόμη χειρότερα: Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ισπανία θρηνεί πάνω από 55.000 θύματα της πανδημίας!

 

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι υφυπουργός Μετανάστευσης, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ.,  δημοσιογράφος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ