Ν.Σύψας: Αν “σκάσει” η Αττική η κατάσταση θα χειροτερεύσει για όλον τον χρόνο

EUROKINISSI

Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας, τις περιοχές που προκαλούν ανησυχία  στους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή «δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και «υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση».

«Αν “σκάσει” η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

Για το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων, που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα, ανέφερε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη. «Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης» πρόσθεσε.

«Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο» τόνισε.

Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» ανέφερε κι εξήγησε πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε «κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο».

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή»  συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι  δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός, ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένων των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν.