today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

«Απευθείας γραμμή» με τους πολίτες έχει ανοίξει η κυβέρνηση, με στόχο την άμεση επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και όποτε απαιτείται η επιβράβευση ανθρώπων που αναλαμβάνουν αξιέπαινες πρωτοβουλίες και δράσεις, σε μια περίοδο που όλα φαίνονται «μουντά», λόγω covid 19…

Το «σήμα» συνολικής αφύπνισης και εγρήγορσης της κυβέρνησης το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων, χωρίς να ενημερώσει σχεδόν κανέναν από τους συνεργάτες του πήγε στο Κερατσίνι, στην ταβέρνα Κρητικός και μοίρασε φαγητό σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Toυ Κώστα Πασίση

Πολλοί μίλησαν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, λόγω ημερών. Η αλήθεια είναι όμως – όπως εκμυστηρεύεται στενός συνεργάτης του-  πως ο Πρωθυπουργός συχνά-πυκνά σηκώνει το τηλέφωνο και μιλά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία μεταφέρονται  στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Τις περισσότερες φορές κανείς δε μαθαίνει τι διαμείφθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και πολιτών, εκτός και αν οι τελευταίοι διαρρεύσουν τη συνομιλία τους για να εκφράσουν δημόσια την ικανοποίηση τους, να πουν ένα «ευχαριστώ» ή ακόμη και την έκπληξη τους όπως έγινε με την περίπτωση του γιατρού Γιάννη Δενδρή, ο οποίος ήταν «απέναντι» από τον Πρωθυπουργό και εξεπλάγη ευχάριστα από την επικοινωνία μαζί του.

Έτσι η «σκυτάλη» αυτής της νέας τακτικής, περισσότερο αυθεντικής και ανθρώπινης, πέρασε στους υπουργούς.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομίας  και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σήκωσαν το τηλέφωνο και μίλησαν με «άγνωστους» πολίτες, σπάζοντας πολιτικά στερεότυπα δεκαετιών.  Όταν οι κυβερνώντες ήταν απόμακροι από το κόσμο και κυρίως τα προβλήματα του και συνομιλούσαν μαζί του, συνήθως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο «τσάρος» της οικονομίας επικοινώνησε με δυο πολίτες που είχαν πρόβλημα με το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Οι τελευταίοι είχαν καταγγείλει συγκεκριμένο ζήτημα  με την αποδέσμευση χρημάτων του προγράμματος από την τράπεζα, μέσω του MEGA».

Λίγες ώρες αργότερα, το τηλέφωνό τους χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο υπουργός Οικονομικών.

Μια  κλήση που δεν περίμενε και ομολογουμένως τον ξάφνιασε ευχάριστα έλαβε και ο Μάριος Μάζαρης, δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Κερατσίνι.

Στο τηλέφωνο ήταν η Νίκη Κεραμέως που τον συνεχάρη για την έκπληξη που ετοίμασε στους μαθητές του, μετα το άνοιγμα των σχολείων

Σε ανάρτησή του, μοιράστηκε τη στολισμένη του τάξη, με αποτέλεσμα να γίνει viral, με τους χρήστες του διαδικτύου να σχολιάζουν με ενθουσιασμό.

Σε όλες τις περιπτώσεις το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι ισχυρό: «Κανείς δεν παραμένει κλεισμένος στο «καβούκι» του. Ακούμε τους πολίτες, μιλάμε μαζί τους, τους συναντάμε, εντός και εκτός υπουργικών  γραφείων και λύνουμε προβλήματα»

Ο Πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει δυνατούς τους «δεσμούς εμπιστοσύνης» με την κοινωνία, που δημιούργησε προεκλογικά, όταν μίλαγε face to face με τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, σε όλες τις γωνιές της χώρας. Την ίδια τακτική ακολουθεί και μετεκλογικά, όποτε του δίδεται η ευκαιρία

Η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι πρωτοβουλίες αυτές να έχουν συνέχεια  και κυρίως να είναι αυθεντικές και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, με το σκεπτικό ότι πάντα η επαφή με τον απλό κόσμο οπλίζει τον πολιτικό με γνώση και δύναμη.

Τέλος επισημαίνεται ότι η απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες, ειδικά αυτή την περίοδο που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου έναντι του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, αποκτά προστιθέμενη αξία και σημασία.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ