today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για τις αίθουσες του ΦΚΘ

Το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε περισσότερες από τρεις χιλιάδες κινηματογραφικές αίθουσες στην Ευρώπη, μέλη του δικτύου Europa Cinemas, κέρδισε ο προγραμματισμός για το 2020 στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές.

Η ομάδα προγραμματισμού των αιθουσών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την διευθύντριά του Ελίζ Ζαλαντό, απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Προγραμματισμού για τις κινηματογραφικές αίθουσες στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1, στο Λιμάνι. Στο σκεπτικό του, το Europa Cinemas αναφέρει: «Προσπαθώντας πάντα να είναι πρωτοποριακές και καινοτόμες, οι αίθουσες του Φεστιβάλ προσφέρουν ένα ευρύ, ποιοτικό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τη φεστιβαλική εμπειρία τους και διαθέτοντας ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασιών, χορηγιών και συμπράξεων με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς».

Ελίζ Ζαλαντό: «Το κινηματογραφικό οικοσύστημα ενδέχεται να αλλάξει δραματικά»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διάκριση αυτή, η διευθύντρια του ΦΚΘ σημειώνει: «Με μότο “Φεστιβάλ όλο το χρόνο”, στόχος μας είναι με κάθε προβολή να προσφέρουμε την ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία που συνήθως βιώνει κανείς σε ένα Φεστιβάλ. Η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες μας ξεπερνούν την κινηματογραφική αίθουσα και συνδέουν το σινεμά με κοινωνικές εκδηλώσεις και με άλλες μορφές τέχνης». Παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη πανδημία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπήρξε ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς οργανισμούς που προσέφερε τέχνη στη διάρκεια του lockdown. «Οι πρωτοβουλίες μας εκείνο το διάστημα είχαν στόχο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος με το κοινό. Έτσι, ζητήσαμε από γνωστούς σκηνοθέτες να δημιουργήσουν μικρού μήκους ταινίες από το σπίτι τους, ενώ διοργανώσαμε διαγωνισμούς για παιδιά και εφήβους», εξηγεί η κ. Ζαλαντό.

Πολλές, υπογραμμίζει, ότι είναι και οι προκλήσεις μετά την πανδημία: «Να κάνουμε το κοινό να αισθανθεί ξανά ασφαλές στην κινηματογραφική αίθουσα και να αξιολογήσουμε τις συνέπειες του COVID-19 στην κινηματογραφική παραγωγή και διανομή. Το κινηματογραφικό οικοσύστημα ενδέχεται να αλλάξει δραματικά, και πιστεύουμε ότι, ακόμα και αν ο ρόλος μας ως κινηματογράφος παραμείνει ο ίδιος, ίσως θα κληθούμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές στο διάστημα εκμετάλλευσης των ταινιών, σε νέους παίκτες και σε νέα οικονομικά μοντέλα».

Οι τέσσερις αίθουσες του ΦΚΘ αποτελούν μέλη του δικτύου Europa Cinemas, το οποίο αποτελείται από 3.131 αίθουσες σε 738 πόλεις και σε 43 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ