today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας

«Όπως μοιραζόμαστε κοινή θάλασσα, θα πρέπει να ακολουθούμε και κοινούς κανόνες. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ – χωρών Νότιας Γειτονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Προσέθεσε, ακόμη, όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωσή του, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας, με τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Σήμερα, η Ελλάδα τιμώντας τους ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς της με τις χώρες της Μεσογείου, στηρίζει σθεναρά μια νέα εποχή συνεργασίας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Επισήμανε, ακόμη, ότι «η ισχυρή σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε μια στρατηγική σχέση», που θα είναι επωφελής σε μία σειρά από τομείς, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το κατάλληλο συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για κοινή δράση.

Υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση ότι στρατηγικός στόχος της σημερινής Συνόδου και του αυριανού Περιφερειακού Φόρουμ που φιλοξενούνται στη Βαρκελώνη είναι η επανεκκίνηση και η ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών της Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ