today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βρετανία: Νέο σχέδιο που θα αντικαταστήσει το lockdown θα παρουσιάσει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα λεπτομερώς το σχέδιό του για τοπικούς περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, που θα αντικαταστήσει το lockdownστην Αγγλία στις αρχές Δεκεμβρίου και θα στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος μαζικής ιχνηλάτησης επαφών.

‘”Στην Αγγλία (…) η αύξηση των νέων περιστατικών επιβραδύνεται”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον. “Δεν έχουμε βγει ακόμα (…), αλλά με την επέκταση της ιχνηλάτησης επαφών και τα εμβόλια που πλησιάζουν τη φάση της ανάπτυξης, το σύστημα τοπικών περιορισμών θα συμβάλει να διατηρήσουμε τον ιό υπό έλεγχο”.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Συντηρητικός ηγέτης θα ανακοινώσει το απόγευμα ενώπιον των βουλευτών την επαναλειτουργία των καταστημάτων, που δεν πωλούν προϊόντα άμεσης ανάγκης, των παμπ και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου.

Οι περιορισμοί αναμένεται να χαλαρώσουν για κάποιες ημέρες τα Χριστούγεννα και αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στην προσπάθεια να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση.

Στην Αγγλία, το σχέδιο τοπικών περιορισμών, που εγκρίθηκε χθες, Κυριακή, από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει το ίδιο επίπεδο περιορισμών που ίσχυαν πριν από το λοκντάουν των τεσσάρων εβδομάδων που κηρύχθηκε στις 5 Νοεμβρίου, αλλά περισσότερες ζώνες θα τεθούν σε ένα ανώτερο, πιο αυστηρό επίπεδο. Το επίπεδο στο οποίο θα τεθεί κάθε περιοχή θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα μαζικής και γρήγορης ιχνηλάτησης επαφών του πληθυσμού στις ζώνες “πολύ αυξημένου” κινδύνου, κατά το πρότυπο της εμπειρίας που αποκτήθηκε “με επιτυχία” στο Λίβερπουλ (βορειοδυτικά), όπου τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ από τις αρχές Νοεμβρίου, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Εν καιρώ, όσοι έρχονται σε επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός θα μπορούν επίσης να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια απομόνωση 14 ημερών, που είναι τώρα υποχρεωτική, και στην οποία υποβάλλεται τώρα και ο πρωθυπουργός. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβερπουλ και θα επεκταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας, στους υγειονομικούς τον Δεκέμβριο και στην υπόλοιπη χώρα τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, έχει καταγράψει τουλάχιστον 55.000 θανάτους μεταξύ των προσώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο θετικά περιστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ