today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Βρετανία: Πιθανή επανεξέταση των μέτρων αυτήν την εβδομάδα

Μια επανεξέταση των μέτρων που εντάσσονται στο “Plan B” για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην Αγγλία πιθανόν να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης, ανακοίνωσε σήμερα μια ανώτερη κυβερνητική πηγή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τα πάρτι που διοργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο του λοκντάουν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευελπιστεί να αναδιαμορφώσει την ατζέντα του έχοντας δεχτεί πυρά επειδή συμμετείχε σε ένα από αυτά τα πάρτι στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020 όταν οι ισχύοντες κανονισμοί για την πανδημία απαγόρευαν σχεδόν κάθε είδους κοινωνική συναναστροφή.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή παρέστη στο πάρτι αλλά όλο και περισσότερα δημοσιεύματα για κοινωνικές συγκεντρώσεις με άφθονο αλκοόλ από τον κύκλο του έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για παραίτησή του, ακόμη και μέσα από τους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Η άρση των μέτρων του “Plan Β”– η υποχρεωτική τηλεργασία όπου αυτή είναι δυνατή, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους και η χρήση του εμβολιαστικού πάσου για την είσοδο σε ορισμένους χώρους–θα ικανοποιήσει πολλούς στο κόμμα του που επιθυμούν την επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με κανονικότητα.

Η ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε ότι η επανεξέταση των μέτρων πιθανόν να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά πιθανότερα στις αρχές της επόμενης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 26 Ιανουαρίου έχοντας επιβληθεί τον Δεκέμβριο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε νωρίτερα ότι ο αριθμός των μολύνσεων και των νοσηλειών από την παραλλαγή φαίνεται να “επιπεδοποιούνται” προκαλώντας ελπίδες ότι κάποια από τα μέτρα μπορεί να αρθούν.

“Είμαι πεπεισμένος ότι όταν τα επανεξετάσουμε στις 26 Ιανουαρίου, όπως είπαμε ότι θα κάνουμε, τότε θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να άρουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς”, δήλωσε ο Ζαχάουι στο Sky News.

Ερωτηθείς για τα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον του Τζόνσον, ο ίδιος είπε ότι ο πρωθυπουργός “αντιλαμβάνεται το επίπεδο της ζημιάς στη χώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ