today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης και τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ… Γράφει ο Ν.Στέφος

Λυπάμαι που θα το πω αλλά σε αυτές τις τραγικές ώρες που περνάει η ανθρωπότητα, είναι απαράδεκτο να βλέπεις τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδίδονται σε μια ανώφελη κοκορομαχία και σε έναν ανέξοδο τσαμπουκά…

Του Νίκου Στέφου *

Ο πρωθυπουργός από τη μια αναγνώρισε τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησής του κι από την άλλη έδωσε σαφή δείγματα σοβαρών προθέσεων ώστε να αντιμετωπισθεί ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί εδώ που έχουμε φτάσει.

Όμως αρκούν οι προθέσεις; Φυσικά και όχι! Κι αυτό γιατί πάνω από όλα πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εφαρμοσθεί με αποφασιστικότητα και κυρίως χωρίς πισωγυρίσματα και πανικό. Και δυστυχώς ως σήμερα κάτι τέτοιο δεν είδαμε. Αντιθέτως είδαμε να επικρατεί η επιβολή μέτρων με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας” που δυστυχώς συνέβαλε στη σημερινή τραγική κατάσταση…
Φταίει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για το σημερινό δεύτερο κύμα; Θα ήταν κωμικό και ανεύθυνο αν το ισχυριζόμουνα! Γιατί το κύμα αυτό παρατηρείται πλέον σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ ισχυρότερο από το πρώτο και καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ως τώρα να το τιθασεύσει. Τραγικό, σκληρό αλλά δυστυχώς αληθινό.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση – και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ – αποδείχθηκε για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Γιατί με φωνές, λαϊκισμούς και δημαγωγία ούτε το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται αλλά ούτε και η ίδια η αντιπολίτευση μπορεί να πείσει την κοινωνία πλην ίσως των φανατικών οπαδών της οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι “μπετοναρισμένοι” στις τάξεις της.

Ειλικρινά προσπάθησα να βρω μέσα από την ομιλία του κ. Τσίπρα ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός του. Και αν δεν κάνω λάθος – και παρακαλώ ας με διορθώσουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – οι προτάσεις του είναι κυρίως η πρόσληψη μονίμων γιατρών στο ΕΣΥ, η αύξηση των ΜΕΘ, η παροχή των 37 δις του “μαξιλαριού” στην πληττόμενη κοινωνία, η σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών και η αντικατάσταση του κ. Κικίλια από εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Υγείας που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των κομμάτων.

Και πραγματικά αναρωτιέμαι: Τα πιστεύει όντως αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή αν προσληφθούν μόνιμοι γιατροί θα λυθεί το πρόβλημα του ΕΣΥ; Μα εκείνο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, είναι γιατρούς και όχι ντε και καλά μόνιμους γιατρούς για να αντιμετωπισθούν τα κρούσματα! Η δε αύξηση των ΜΕΘ θα ανακουφίσει πράγματι σε αυτή τη φάση τις κορεσμένες μονάδες αλλά όσο δεν περιορίζονται τα κρούσματα, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ξεπερασθούν και οι αυξημένες ΜΕΘ!

Ως προς το ξόδεμα των 37 δις, ειλικρινά απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ένα τέτοιο δημαγωγικό επιχείρημα όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι από αυτά τα 37 δις, τα 16 δις είναι δεσμευμένα από τον Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων και τα υπόλοιπα είναι απαραίτητα για να μην στεγνώσουν πλήρως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους!

Τέλος δεν αντιλαμβάνομαι τις προτάσεις του περί σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών και διακομματικού υπουργού Υγείας. Αν δεν κάνω λάθος η χώρα έχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με τα όποια λάθη ή τις παθογένειές της. Και στις Δημοκρατίες η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση ελέγχει. Και η Ελλάδα έχει κυβέρνηση – και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή – που έχει κληθεί από τον λαό να εφαρμόσει την πολιτική της. Προτάσεις λοιπόν σαν κι αυτές – που ο κ. Τσίπρας γνωρίζει άριστα ότι πουθενά δεν έχουν εφαρμοσθεί και ούτε θα γίνονταν αποδεκτές από τα άλλα κόμματα – δυστυχώς αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης και το εσωκομματικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι αναμφίβολο ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες ο τόπος μας έχει ανάγκη και από μια αποτελεσματική κυβέρνηση αλλά και από μια σοβαρή αντιπολίτευση με υπεύθυνες προτάσεις για να βοηθήσει όχι τόσο την κυβέρνηση όσο την κοινωνία. Και είναι κρίμα που δεν το βλέπουμε. Κυρίως το δεύτερο…

 * Ο Νίκος Στέφος είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ